Ποιοι θα πάρουν το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron

Ποιοι θα πάρουν το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα η κλινική μελέτη με το κοκτέιλ των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron, σε πέντε νοσοκομεία της χώρας και με τη συμμετοχή 100 εθελοντών.

Τα νοσοκομεία όπου θα διενεργηθεί η μελέτη είναι το «Αττικό» και το «Σωτηρία» στην Αττική, το ΑΧΕΠΑ και το «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη και το Νοσοκομείο της Πάτρας.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να πληρούν μία από τις δύο προϋποθέσεις:

- να έχουν προσβληθεί από τον ιό και να μην έχουν συμπτώματα, οπότε θα τους χορηγηθεί το φάρμακο προκειμένου να μην νοσήσουν ή,

- να είναι αρνητικοί στο μοριακό τεστ, όμως να νοσεί από κορονοϊό μέλος της οικογένειάς του.

Η διερεύνηση λοιπόν αφορά την δυνατότητα πρόληψης της νόσου από τον νέο κορονοϊό.

Η κλινική μελέτη εγκρίθηκε σήμερα από τον ΕΟΦ και αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, βάσει του πρωτοκόλλου που καταγράφει με λεπτομέρεια πώς θα πρέπει να διεξαχθεί η μελέτη. Το αίτημα, υπεβλήθη στη χώρα μας απ΄ ευθείας από τη μητρική εταιρία η οποία δεν αντιπροσωπεύεται στη χώρα μας, δεδομένου ότι στη διοίκησή της βρίσκονται τρεις Έλληνες, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ρόι Βάγγελος, ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Γιανκόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ερευνητικού προγράμματος Χρήστος Κυρατσούς.

Το φάρμακο που αποτελεί συνδυασμό δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, χορηγείται ενδοφλεβίως, γι΄ αυτό προορίζεται μόνο για νοσοκομειακή χρήση. Η δράση του, εμποδίζει την πρόσδεση της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει τη νόσο.

Μιλώντας στο liberal.gr ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της χώρας μας να μετέχει στην κλινική μελέτη για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου φαρμάκου, όπως επίσης συνέβη και με τις κλινικές μελέτες για τη χλωροκίνη και το remdensivir, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος για τα δύο τελευταία φάρμακα. Ο κ. Φιλίππου ευχήθηκε για τον νέο υπό διερεύνηση συνδυασμό να δώσει θετικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι μπορεί τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά. Παρατήρησε όμως, ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φάρμακα αυτά, δεν αποκλείεται τα δεδομένα να αλλάξουν, όπως εξάλλου συνέβη και με τα δύο προαναφερόμενα φάρμακα που αποδείχθηκαν, τελικά, αναποτελεσματικά στην ανάσχεση της πανδημίας.

Αναφερόμενος στην έγκριση των ΗΠΑ "για έκτακτες ανάγκες" τόσο του συγκεκριμένου συνδυασμού, όσο και του αντίστοιχου μονοκλωνικού αντισώματος της Eli-Lilly, διευκρίνισε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα από την νομοθεσία του FDA, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εδώ, και υπογράμμισε ότι για την αδειοδότηση στη χώρα μας θα πρέπει να αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Μάλιστα σημείωσε πως "πολύ σωστά είναι αυστηρή η νομοθεσία στην Ευρώπη".

"Τα μέσα ατομικής προστασίας και δημόσιας υγείας δεν αλλάζουν", υπογράμμισε ο κ. Φιλίππου, αφήνοντας ελπίδες για το εμβόλιο, το οποίο κατ΄ αρχήν θα βοηθήσει στη λύση του προβλήματος και στη διαχείριση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης.

Εξήγησε ότι ούτε το εμβόλιο θα αποτελέσει πανάκεια, γιατί ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά γι΄ αυτό, όπως π.χ. πόση ανοσία παρέχει, για πόσο χρόνο κλπ, τονίζοντας πως γι΄ αυτό ακριβώς οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται. Και καταλήγοντας σημείωσε πως "θα προχωρήσουμε έτσι, βήμα - βήμα και με ασφάλεια, με τα φάρμακα, τα εμβόλια και τα ατομικά μέτρα προστασίας".