Πληρώστε ΦΠΑ τον Απρίλιο και κερδίστε μπόνους 25%

Πληρώστε ΦΠΑ τον Απρίλιο και κερδίστε μπόνους 25%

Έκπτωση 2.500 ευρώ θα έχει ένας ελεύθερος επαγγελματίας που καλείται στο τέλος του μήνα να πληρώσει ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα μία μεγαλύτερη επιχείρηση με ΦΠΑ ύψους 50.000 ευρώ θα έχει έκπτωση που θα φθάσει τις 7.500 ευρώ.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσει κάποιος την έκπτωση της τάξεως του 25% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα συμπεριληφθεί στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι να έχει καταβληθεί εμπρόθεσμα ο ΦΠΑ του Μαρτίου για τις επιχειρήσεις τουλάχιστον και να πληρωθεί επί εγκαίρως και ο ΦΠΑ του Απριλίου. Η έκπτωση είναι έμμεση και συμψηφίζεται με μελλοντική οφειλή όπως για παράδειγμα τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ.

Η κίνηση αυτή του οικονομικού επιτελείου διευκολύνει σημαντικά 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες και το σύνολο των επιχειρήσεων αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει στην τόνωση των εσόδων. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο με τα μέτρα που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να βάλει φρένο στη μεγάλη πτώση των δημοσίων εσόδων. Οι εκπτώσεις του Μαρτίου, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχαν αποτέλεσμα  καθώς οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά έκαναν χρήση τους μειώνοντας κατά 25% τις βεβαιωμένες οφειλές που είχαν καθώς και τις δόσεις των ρυθμίσεων τους καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τα σχετικά ποσά.

Μάλιστα, η παράταση που δόθηκε για την πληρωμή των υποχρεώσεων (μέχρι τις 21 Απριλίου) αναμένεται να τονώσει τα έσοδα του Απριλίου σε συνδυασμό με την επέκταση της έκπτωσης 25% στις βεβαιωμένες οφειλές και τις ρυθμισμένες δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες στα έσοδα του Μαρτίου τα οποία «έπεσαν» κατά 10-15% ωστόσο δεν καταρρεύσαν όπως έδειχναν τα αρχικά στοιχεία. Δηλαδή η απόφαση της τελευταίας στιγμής έδωσε ώθηση προκειμένου να καταβληθούν από τους φορολογούμενους.

Ο Απρίλιος είναι ένας από τους τρεις σημαντικότερους μήνες για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο εστιάζει σημαντικά σε αυτόν τον μήνα καθώς καταβάλλεται ο ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις και τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή από το σύνολο των ενεργών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι υπόχρεοι σε ΦΠΑ. Η εξέλιξη τους δείχνει κάθε έτος εάν θα επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει νέα κίνητρα σε όλους.  Με τη νέα έκπτωση 25% στον ΦΠΑ ευελπιστεί όχι να αυξήσει τα έσοδα να ανακόψει την μεγάλη πτώση. Το μέτρο αφορά όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προχωρήσουν στην άμεση καταβολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 του Φ.Π.Α. που προκύπτει από τις δηλώσεις α΄ τριμήνου του 2020, για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και του τρίτου μήνα του 2020 για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Σύμφωνα με λογιστικά γραφεία πολλές επιχειρήσεις αναμένεται να κάνουν χρήση του μέτρου καθώς θα πληρώσουν λιγότερους φόρους. Ηδη, σημειώνουν χιλιάδες ήταν οι επιχειρήσεις που έκαναν χρήση και της προηγούμενης ρύθμισης πληρώνοντας εμπρόθεσμα τις δόσεις των ρυθμίσεων τους γλιτώνοντας 25%.