Πλήρης στήριξη της Ελλάδας στον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας
ΥΠΕΞ

Πλήρης στήριξη της Ελλάδας στον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας

Την πλήρη στήριξή της στο Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας εκφράζει η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Η Ελλάδα εκφράζει την πλήρη στήριξή της στο Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας», σημειώνει. «Η Ιορδανία είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και μετριοπάθειας σε μια ταραχώδη περιοχή και ισχυρός συνεργάτης της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Προσβλέπουμε σε συνέχιση τη στενή μας συνεργασία με τους Ιορδανούς φίλους μας για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».

Yπενθυμίζεται ότι χτες έγινε απόπειρα «πραξικοπήματος» στην Ιορδανία. Συνελήφθησαν 20 άτομα που φέρονται να μετείχαν σε συνωμοσία ανατροπής του Βασιλιά Αμπντάλα και αντικατάστασής του από τον αδερφό του Πρίγκηπα Χάμζε.

Ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και πρώην διάδοχος του θρόνου, Χάμζα μπιν Χουσέιν, «κλήθηκε» να σταματήσει ενέργειες που έχουν ως στόχο την «ασφάλεια και τη σταθερότητα» της χώρας, ανακοίνωσε ο στρατός απόψε.

Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο Petra τονίζεται ότι η έκκληση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, συνεχιζόμενης έρευνας. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι έχουν συλληφθεί ένας πρώην υπουργός, ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας και άλλα πρόσωπα που δεν κατονομάστηκαν.

«Αυτό που δημοσιεύτηκε περί της σύλληψης της αυτού υψηλότητας του πρίγκιπα Χάμζα δεν αληθεύει, όμως του ειπώθηκε να σταματήσει δραστηριότητες που αξιοποιούνται για να στοχεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ιορδανίας», τόνισε ο επικεφαλής του στρατού, Γιούσεφ Χουνέιτι.

Δύο πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας πήγαν στο σπίτι του πρίγκιπα και τον ανέκριναν, αλλά δεν τον συνέλαβαν.

Ωστόσο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρώην διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας πρίγκιπας Χάμζα ανακοίνωσε απόψε ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και ότι οι σωματοφύλακές του συνελήφθησαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο επικεφαλής του ιορδανικού επιτελείου, ο στρατηγός Γιούσεφ Χουνέιτι, διέψευσε ότι ο πρώην πρίγκιπας διάδοχος έχει συλληφθεί, ωστόσο επιβεβαίωσε πως ζητήθηκε από τον Χάμζα «να σταματήσει δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να τρωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια του βασιλείου».

«Δεν πήρα μέρος σε καμιά συνωμοσία, ούτε είμαι μέλος καμιάς κακόβουλης οργάνωσης», αντιτείνει ο Χάμζα στο βίντεο, στο οποίο εκφράζεται στα αγγλικά, εκφράζοντας τη λύπη του διότι δεν είναι πλέον δυνατό, κατ’ αυτόν, να εκφράζει τη γνώμη του ή να ασκεί κριτική στις αρχές «χωρίς να εκφοβίζεται, να καταδιώκεται ή να απειλείται».

Οι άνθρωποι που ασκούν την εξουσία στο χασεμιτικό βασίλειο θεωρούν πως «τα προσωπικά τους συμφέροντα, τα οικονομικά τους συμφέροντα, η διαφθορά τους έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη ζωή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον των δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν εδώ», κατήγγειλε ο πρίγκιπας Χάμζα.

«Δυστυχώς, αυτή η χώρα έχει βουλιάξει στη διαφθορά, τον νεποτισμό και την κακοδιοίκηση, με αποτέλεσμα την εξανέμιση ή την απώλεια κάθε ελπίδας», πρόσθεσε.

Βίντεο με ταυτόσημο περιεχόμενο, στο οποίο ο Χάμζα εκφράζεται στα αραβικά, μεταδόθηκε και από το Αλ Τζαζίρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσέιν, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1999, και της αμερικανίδας συζύγου του, της βασίλισσας Νουρ, κατά κόσμο Λίζας Χάλαμπι.

Όταν ο Αμπντάλα έγινε βασιλιάς, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χουσέιν, ονόμασε τον Χάμζα πρίγκιπα διάδοχο, κατά την επιθυμία του πατέρα τους. Όμως, το 2004 του στέρησε τον τίτλο, δίνοντάς τον στον πρεσβύτερο γιο του, που ονομάζεται επίσης Χουσέιν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post, ο πρίγκιπας Χάμζα τέθηκε «υπό περιορισμό» στο πλαίσιο έρευνας για σχέδιο πραξικοπήματος.

Ο στρατηγός Χουνέιτι δήλωσε ότι έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις, «οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη» και τα αποτελέσματά τους «θα αποκαλυφθούν με πλήρη διαφάνεια».

Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συνελήφθη μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του γραφείου του πρίγκιπα Χάμζα, ο Γιάσερ Ματζάλι – σύμφωνα με μια ανιψιά του, οι δυνάμεις ασφαλείας τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.

Ο στρατηγός αλ Χουνέιτι επιβεβαίωσε τις συλλήψεις «για λόγους ασφαλείας» μόνο δύο γνωστών προσώπων. Το ένα είναι ο Μπάσεμ Ιμπραήμ Αουαντάλα, πρώην υπουργός Οικονομικών και σύμβουλος του παλατιού, το άλλο είναι ο Χάσαν μπιν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει «την πλήρη στήριξη» των ΗΠΑ. «Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες και είμαστε σε επαφή με Ιορδανούς αξιωματούχους. Ο βασιλιάς Αμπντάλα είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ και έχει την πλήρη στήριξή μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Την στήριξή και την αλληλεγγύη τους στον βασιλιά Αμπντάλα εξέφρασαν επίσης η Σαουδική Αραβία, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, η κυβέρνηση της Αιγύπτου και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (GCC).

Αξίζει να επισημανθεί πως η φιλοκυβερνητική ιορδανική εφημερίδα Αλ-Ράι αναφέρει σήμερα πως τα ανώτερα συμφέροντα της Ιορδανίας, η ασφάλεια και η σταθερότητα του βασιλείου αποτελούν «μια κόκκινη γραμμή» που κανείς δεν πρέπει να περάσει, μετά τη σήλληψη οικείων της βασιλικής οικογένειας για «λόγους ασφαλείας».

«Η επιχείρηση ασφαλείας χθες (Σάββατο) είναι η έκφραση μιας κόκκινης γραμμής, η οποία δεν επιτρέπεται να παραβιασθεί όταν πρόκειται για ανώτερα συμφέροντα του βασιλείου, για την ασφάλειά του και τη σταθερότητά του», γράφει η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της.

«Ορισμένοι προσπαθουν να φανταστούν μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Ιορδανία και επιχειρούν να εμπλέξουν τον πρίγκιπα Χάμζα», συνεχίζει η Al-Rai, η μοναδική εφημερίδα που σχολιάζει την εξέλιξη αυτή.

Για την εφημερίδα, «ορισμένες ενέργειες του πρίγκιπα (Χάμζα) χρησιμοποιήθηκαν επιτηδείως για να πληγεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ιορδανίας».

«Όσοι γνωρίζουν την ιστορία της Ιορδανίας, ξέρουν καλά πως αυτού του είδους οι καταστάσεις συμβαίνουν από καιρό σε καιρό. Ξέρουν επίσης πως οποιαδήποτε απόπειρα αποσταθεροποίησης αυτής της αιωνόβιας χώρας ή χωρισμού του λαού της από την ηγεσία του είναι καταδικασμένες σε αποτυχία», καταλήγει η εφημερίδα.

Οι ημικυβερνητικές εφημερίδες Al-Dostour και Al-Ghad αναπαρήγαγαν από την πλευρά τους χωρίς σχόλιο τις επίσημες ανακοινώσεις γι' αυτές τις συλλήψεις.

Από την πλευρά της, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ανέφερε πως στον πρίγκιπα Χάμζα απαγορεύτηκε να αναχωρήσει από το παλάτι του στο Αμάν στο πλαίσιο έρευνας για μια φερόμενη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του βασιλιά Αμπντάλα Β'.

Αντιπρόεδρος κυβέρνησης Ιορδανίας: Ο πρίγκιπας Χάμζα συνεργαζόταν με "ξένα μέρη" με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιορδανίας Άιμαν Σαφάντι δήλωσε σήμερα πως ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα και πρώην πρίγκιπας-διάδοχος, πρίγκιπας Χάμζα συνεργαζόταν με "ξένα μέρη" σε μια συνωμοσία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και βρισκόταν στο μικροσκόπιο των αρχών εδώ και κάποιο καιρό.

Οι αρχές υπέκλεψαν επικοινωνίες μεταξύ του Χάμζα και ξένων παραγόντων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που στόχευαν στην υπονόμευση της ασφάλειας της Ιορδανίας, είπε ο Σαφάντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Μεταξύ των επικοινωνιών που παρακολούθησαν, περιλαμβάνεται μία όπου μια υπηρεσία πληροφοριών ξένης χώρας ήλθε σε επαφή με τη σύζυγο του πρίγκιπα Χάμζα προκειμένου να οργανώσει τη φυγή από την Ιορδανία του ζευγαριού με αεροπλάνο, ανέφερε.

«Οι αρχικές έρευνες αποκάλυψαν ότι αυτές οι δραστηριότητες και κινήσεις είχαν φθάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο επηρέαζαν άμεσα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα, όμως η μεγαλειότητά του αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να μιλήσει απευθείας με τον πρίγκιπα Χάμζα, να το διαχειριστεί αυτό εντός της οικογένειας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης», σημείωσε.

Επιπλέον, δύο αξιωματούχοι σε θέσεις ευθύνης συνεργάστηκαν με τον πρίγκιπα Χάμζα με στόχο την υπονόμευση του βασιλείου.

Όπως εξήγησε ο Άιμαν Σαφάντι τα δύο αυτά πρόσωπα, όπως και 14-16 άλλοι άνθρωποι συνελήφθησαν.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις δραστηριότητες και τις κινήσεις του πρίγκιπα Χάμζα μπιν Χουσέιν, του Σερίφ Χασάν μπιν Ζάιντ και του Μπάσεμ Αουανταλάχ και άλλων προσώπων που στόχευαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της πατρίδας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος.

Πρώην βασίλισσα της Ιορδανίας: Οι κατηγορίες σε βάρος του πρίγκιπα Χάμζα αποτελούν "κακοήθη συκοφαντία"

Η χήρα του εκλιπόντος βασιλιά της Ιορδανίας υπερασπίστηκε σήμερα τον γιο της, τον πρώην πρίγκιπα διάδοχο Χάμζα μπιν Χουσέιν, κατά των κατηγοριών σε βάρος του ότι διέπραξε ενέργειες που στόχευαν «την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στο βασίλειο.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκε τον πρίγκιπα χθες και τον προειδοποίησε για δραστηριότητες που άνθρωποι με γνώση του θέματος λένε ότι θα μπορούσαν να σχετίζονται με μια συνωμοσία για την αποσταθεροποίηση της Ιορδανίας, την ώρα που σημαντικές προσωπικότητες της χώρας συνελήφθησαν.

Οι γειτονικές χώρες της Ιορδανίας και οι σύμμαχοί της εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τον βασιλιά Αμπντάλα για τα μέτρα ασφαλείας στο βασίλειο, έναν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Χάμζα κατήγγειλε, σε ένα βίντεο, ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση και του ζητήθηκε να μείνει στο σπίτι και να μην επικοινωνήσει με κανέναν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βασίλισσα Νουρ, η χήρα του εκλιπόντος βασιλιά Χουσέιν, διαβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες των αρχών σε βάρος του γιου της αποτελούν «συκοφαντία».

«Προσεύχομαι η αλήθεια και η δικαιοσύνη να υπερισχύσουν για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακοήθους συκοφαντίας», έγραψε στο Twitter.

«Ο Θεός να τους κρατά ασφαλείς».