ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Απόπειρα «πραξικοπήματος» στην Ιορδανία

Απόπειρα «πραξικοπήματος» στην Ιορδανία

Απόπειρα «πραξικοπήματος» στην Ιορδανία. Συνελήφθησαν 20 άτομα που φέρονται να μετείχαν σε συνωμοσία ανατροπής του Βασιλιά Αμπντάλα και αντικατάστασής του από τον αδερφό του Πρίγκηπα Χάμζε.

Ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και πρώην διάδοχος του θρόνου, Χάμζα μπιν Χουσέιν, «κλήθηκε» να σταματήσει ενέργειες που έχουν ως στόχο την «ασφάλεια και τη σταθερότητα» της χώρας, ανακοίνωσε ο στρατός απόψε.

Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο Petra τονίζεται ότι η έκκληση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, συνεχιζόμενης έρευνας. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι έχουν συλληφθεί ένας πρώην υπουργός, ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας και άλλα πρόσωπα που δεν κατονομάστηκαν.

«Αυτό που δημοσιεύτηκε περί της σύλληψης της αυτού υψηλότητας του πρίγκιπα Χάμζα δεν αληθεύει, όμως του ειπώθηκε να σταματήσει δραστηριότητες που αξιοποιούνται για να στοχεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ιορδανίας», τόνισε ο επικεφαλής του στρατού, Γιούσεφ Χουνέιτι.

Δύο πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας πήγαν στο σπίτι του πρίγκιπα και τον ανέκριναν, αλλά δεν τον συνέλαβαν.

Ωστόσο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρώην διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας πρίγκιπας Χάμζα ανακοίνωσε απόψε ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και ότι οι σωματοφύλακές του συνελήφθησαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει «την πλήρη στήριξη» των ΗΠΑ. «Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες και είμαστε σε επαφή με Ιορδανούς αξιωματούχους. Ο βασιλιάς Αμπντάλα είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ και έχει την πλήρη στήριξή μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Την στήριξή και την αλληλεγγύη τους στον βασιλιά Αμπντάλα εξέφρασαν επίσης η Σαουδική Αραβία, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, η κυβέρνηση της Αιγύπτου και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (GCC).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ