7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Πλακιωτάκης: Αναβαθμίσαμε το επενδυτικό status της Ελλάδας

Πλακιωτάκης: Αναβαθμίσαμε το επενδυτικό status της Ελλάδας
Φωτό αρχείου

«Η αξιοπιστία της χώρας μας έχει αποκατασταθεί. Οι επενδυτές γνωρίζουν πλέον και αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα τους αντιμετωπίζει δίκαια και υπεύθυνα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση ανταλλαγής εγγράφων μεταβίβασης του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO SHIPPING, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη.

Όπως σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει, μέσα σε μόλις 2 χρόνια, να αναβαθμίσει το επενδυτικό status της Ελλάδας και αυτό βρίσκει ανταπόκριση στις αγορές.

Χαρακτήρισε την επένδυση της COSCO SHIPPIΝG GROUP στο λιμάνι του Πειραιά, ως κομβικής σημασίας για την πόλη, την τοπική κοινωνία, την εθνική οικονομία, αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι χωρητικότητα και η δυναμική του λιμανιού έχουν ενισχυθεί σημαντικά και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προσέθεσε ότι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης και η μεταβίβαση του πρόσθετου 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ στην COSCO SHIPPIΝG, διασφαλίζει την επιτάχυνση και εξέλιξη της επένδυσης, με παράλληλη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και του πολύ σημαντικού οφέλους για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Έκανε λόγο για μία ειλικρινή διαπραγμάτευση βασισμένη στην εποικοδομητική συνεργασία και των δύο πλευρών υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί, ώστε να αποδώσει πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα.

Επεσήμανε επίσης ότι η ελληνική πλευρά αναμένει την επιτάχυνση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου στο λιμάνι του Πειραιά και τη διεύρυνσή του στα χρόνια που έρχονται.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO SHIPPING.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής ήρθε σε συνέχεια της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και του ΟΛΠ και της κύρωσής της από τη Βουλή.

Αντίστοιχα, το ΤΑΙΠΕΔ και η COSCO SHIPPING υπέγραψαν την τροποποιημένη Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) και τη Συμφωνία Μετόχων (ΣΜ).

Για το 16% των μετοχών του ΟΛΠ η COSCO κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα των 88 εκατ. ευρώ, πλέον δεδουλευμένων τόκων 11,87 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγυητική επιστολή ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ