Πίσω μένουν οι εμβολιασμοί με την τέταρτη δόση

Πίσω μένουν οι εμβολιασμοί με την τέταρτη δόση

Ο μήνας με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση προχωρά  και οι μαζικές μετακινήσεις των ταξιδιωτών διατηρούν σταθερά αυξημένα τα κρούσματα του κορονοϊού στην επικράτεια με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για  100.000 καταγεγραμμένα κρούσματα την εβδομάδα αλλά στην πραγματικότητα ο αληθινός αριθμός είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιος ή  υπερτριπλάσιες αφού τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγράφονται όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους.

Για χάρη του τουρισμού αφήσαμε κατά μέρος τα υγειονομικά πρωτόκολλα - προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία και να εναρμονιστούμε με τα όσα ισχύουν στις άλλες χώρες, αλλά ταυτόχρονα ξεχάσαμε και τους εμβολιασμούς και μείναμε πίσω σε σχέση με άλλα κράτη σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των αναμνηστικών δόσεων, προειδοποιούν οι επιστήμονες.  

Έτσι ειδικά σε ότι αφορά την 4η δόση, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΕΣΥ στη Β’ Μονάδα Εντατικής  Θεραπείας  του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι έχουμε μείνει αρκετά πίσω: Μόνο το 20% των ατόμων που θα έπρεπε να κάνουν την  τέταρτη δόση, έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό. Ένας σημαντικός πληθυσμός ευπαθών ατόμων παραμένει μη εμβολιασμένος με την τρίτη και κυρίως με την τέταρτη δόση, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτύχει πιο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στους ηλικιωμένους.

Όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και έχουν ανοσολογική γήρανση και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας θα πρέπει να κάνουν την 4η δόση, καθώς  με τα στελέχη  που επικρατούν τώρα, την Ο4 και την Ο5,  η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο σχήμα των δύο δόσεων έχει μειωθεί πάρα πολύ κι έχει πέσει τουλάχιστον κατά 50%.

Με την τρίτη δόση ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού και φθάνει το 80%-85%, ενώ με την τέταρτη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ενισχύεται περαιτέρω στο 90 %-92%.

Το μήνυμα για την κοινωνία είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούμε πως τα στελέχη  Όμικρον προκαλούν μόνο μία απλή νόσηση η οποία περνάει μετά από δύο-τρεις  ημέρες υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο,  μυαλγίες  και κόπωση.

Παρότι αυτό είναι αληθές κι αποτελεί τον «κανόνα»  για τους περισσότερους νέους και υγιείς ανθρώπους, ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι με εύθραυστη υγεία - είτε με ανοσολογική γήρανση είτε με υποκείμενα νοσήματα που δεν θα νοσήσουν μόνο για δύο μέρες αλλά θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές κι επιδείνωση της υγείας τους.

Άλλωστε  αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και εκ του αποτελέσματος, από το γεγονός ότι μέσα στο καλοκαίρι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές νοσηλείες και εξακολουθούν να καταγράφονται θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού. Η πλειονότητα των θανάτων  αφορά ανθρώπους οι οποίοι εάν είχανε κάνει τις αναμνηστικές δόσεις ίσως δεν θα είχαν χρειαστεί να πάνε καν στο νοσοκομείο.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα προφανώς έχουν χαλαρώσει σε όλη την Ευρώπη- σε όλο το βόρειο ημισφαίριο -λόγω της τουριστικής κίνησης και λόγω του γεγονότος ότι το καλοκαίρι κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουμε κορονοϊό.

Αυτό ωστόσο δεν είναι πλέον απόλυτα αληθές καθώς η υπερμεταδοτικότητα και η ανοσιακή διαφυγή των υποπαραλλαγών της Όμικρον έκαναν πολλούς ανθρώπους που είχαν νοσήσει  με το στέλεχος Δέλτα ή με προηγούμενα στελέχη ή ακόμα και με τη «μητέρα» Όμικρον να κολλούν ξανά με τις νέες υποπαραλλαγές.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων. Η βασική συζήτηση γίνεται για την επαναφορά ή μη της μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Η αλήθεια είναι ότι η πατρίδα μας ήτανε από τις τελευταίες χώρες που κατήργησαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η Ελλάδα υπήρξε πολύ συντηρητική στην άρση των περιοριστικών μέτρων, ακριβώς επειδή οι επιστήμονες που γνωμοδοτούσαν σχετικά αναγνώριζαν την αδυναμία της χώρας μας, πως δηλαδή  δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ηλικιωμένοι, σε αντίθεση με άλλους λαούς όπου ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 60 ετών και ακόμα περισσότερο άνω των 80 ετών αγγίζει το 100%.

Ήδη μία ομάδα ειδικών υποστηρίζει ότι θα πρέπει με την επιστροφή από τις διακοπές και με το άνοιγμα των σχολείων να  επιστρέψει η μάσκα στο προσκήνιο σαν υποχρεωτικό μέτρο  για τα σχολεία,  τα πανεπιστήμια  και τα γραφεία (και αργότερα τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης), ενώ θα πρέπει  να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα ΜΜΜ όπου η μάσκα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι υποχρεωτική.

Ωστόσο η εμπειρία φανερώνει πως οι μισοί επιβάτες δεν την φορούν. Επίσης μέχρι να επιστρέψει το μεγάλο κύμα των παραθεριστών στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να φορούν μάσκα οι επιβάτες των πλοίων στους εσωτερικούς χώρους, με το μέτρο να ισχύει μεν αλλά να μην εφαρμόζεται περίπου σε ποσοστό 80% των ταξιδιωτών.

Στο μεταξύ η έγκριση του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάβει το πράσινο φως για την επιτάχυνση της αδειοδότησης του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna «πιάνει» τα στελέχη Όμικρον ( τη μητέρα Όμικρον και Όμικρον 2) ενώ το «οπλοστάσιο» θα ενισχυθεί και από το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer που περιλαμβάνει και τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5.