8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Πετρέλαιο στην Βενεζουέλα αναζητούν οι ΗΠΑ για να καλύψουν τα κενά ενός εμπάργκο στη Ρωσία

Πετρέλαιο στην Βενεζουέλα αναζητούν οι ΗΠΑ για να καλύψουν τα κενά ενός εμπάργκο στη Ρωσία
Shutterstock

Σύμφωνα με το AP, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν κρυφά στη Βενεζουέλα το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να ξεπαγώσουν οι εχθρικές σχέσεις με τον κορυφαίο σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, έναν κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου του οποίου η επανείσοδος στις αμερικανικές ενεργειακές αγορές θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις που θα είχε ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν έγινε γνωστό.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη ήρθε μετά από μήνες σιωπηλών διαπραγματεύσεων από μεσάζοντες - Αμερικανούς λομπίστες, Νορβηγούς διπλωμάτες και διεθνή στελέχη πετρελαίου- που πίεζαν τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την αποτυχημένη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για την ανατροπή του Μαδούρο που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ωστόσο, η ώθηση για την επικίνδυνη προσέγγιση του Μαδούρο – στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και κατηγορείται στη Νέα Υόρκη για διακίνηση ναρκωτικών – έγινε πιο επείγουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις των ΗΠΑ, που έφεραν αλλαγές στις παγκόσμιες συμμαχίες, αύξησαν τις τιμές του φυσικού αερίου και οδήγησαν ήδη τον πληθωρισμό σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν ο Χουάν Γκονζάλες, ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το δυτικό ημισφαίριο, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.

Συνοδευόταν από τον πρεσβευτή Τζέιμς Στόρι, τον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ στο Καράκας όταν η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε τις σχέσεις με τον Μαδούρο το 2019 και αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.