Πέθανε ο μακροβιότερος πρόεδρος της Αίγυπτου Χόσνι Μουμπάρακ

Πέθανε ο μακροβιότερος πρόεδρος της Αίγυπτου Χόσνι Μουμπάρακ

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος έφυγε από την εξουσία κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, το 2011.

Όπως γράφει η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας η «Αλ Αχράμ», «ο Μουμπάρακ εκδιώχθηκε από μία λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011. Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο αυταρχικά από το 1981 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2011».Ο Μουμπάρακ είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στις 24 Ιανουαρίου, με τη μετεγχειριτική του κατάσταση να θεωρείτο τότε «σταθερή». Ωστόσο, το οικογενειακό του περιβάλλον δεν έδινε περισσότερες πληροφορίες και ό,τι διέρρεε ήταν από τον γιο του Αλαά Μουμπάρακ.

Ο Χόσνι Σαΐντ Μουμπάρακ  μακροβιότερος πρόεδρος της Αιγύπτου κυβέρνησε 30 χρόνια από το 1981 ως το 2011. Σπούδασε στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας και πήρε πτυχίο στις Αεροπορικές Επιστήμες. Έγινε στη συνέχεια πιλότος, εκπαιδευτής, σμηναγός και Διοικητής Βάσης στην αναρρίχηση του σε θέσεις επιρροής στην Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία. Τον Απρίλιο του 1975 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 1975 και το 1978 διορίσθηκε Αντιπρόεδρος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου (NDP). Τρία χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1981, ανέλαβε την προεδρία της χώρας μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σάντατ όπου και παρέμεινε εκεί για 30 ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, ο Μουμπάρακ επέζησε έξι συνολικά δολοφονικών επιθέσεων. Τον Ιούνιο του 1995 φέρεται να έλαβε χώρα μια δολοφονική απόπειρα με εμπλεκόμενη την ισλαμιστική οργάνωση Αλ-Γκαμάα αλ-Ισλαμίγια, ενώ ο πρόεδρος βρισκόταν στην Αιθιοπία για τη Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (σημερινής Αφρικανικής Ένωσης). Ακολούθησαν έρευνες και συλλήψεις ισλαμιστών. Το 1999 συνελήφθησαν 20.000 άτομα, τα οποία σχετίζονταν με επαναστατικές ισλαμικές οργανώσεις.

Την 1η Φεβρουαρίου 2011 ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι δεν θα έθετε ξανά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ απέρριψαν την πρότασή του να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές και απείλησαν με την εκδίωξη του. Στις 11 του ίδιου μήνα ανακοίνωσε τελικά την παραίτηση του. Στις 2 Ιουνίου 2012 ο Μουμπάρακ καταδικάστηκε από αιγυπτιακό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη. Μετά το τέλος της δίκης, ο Μουμπάρακ αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στον Τύπο και νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Νεχρού για την Διεθνή Κατανόηση, από την πρόεδρο της Ινδίας, Πρατίμπχα Πατίλ.