7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Πέθανε η μεγάλη ερμηνεύτρια του δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη

Πέθανε η μεγάλη ερμηνεύτρια του δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη
Φωτογραφία αρχείου

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών η σημαντική εκπρόσωπος του δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη που τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο, ενώ τον περασμένο Μάιο είχε χάσει τον σύζυγό της, για τον ίδιο λόγο.

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε η τραγουδίστρια Μαρία Γιαννακά με ανάρτησή της στο Facebook. «Αντίο στη μεγαλύτερη δημοτική φωνή… Καλό ταξίδι Φιλιώ Πυργάκη», έγραψε. 

Ποια ήταν η Φιλιώ Πυργάκη

H Φιλιώ Πυργάκη εννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και τραγουδούσε σε πανηγύρια από την ηλικία των 14 ετών, από το 1953. Έπειτα από ένα ατύχημα που είχε, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών. 

Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1967 και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του δημοτικού τραγουδιού, ενώ συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς. 

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα από την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία) και έτσι κυκλοφόρησε σε πάρα πού κόσμο το νεοδημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία. 

Υπολογίζεται ότι έχει κυκλοφορήσει πάνω από 200 διαφορετικούς δίσκους όλων των μορφών.