Περού: Εντοπίστηκε κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξη του κορονοϊού

Περού: Εντοπίστηκε κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξη του κορονοϊού

Βρέθηκε και στο Περού το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματική, την ώρα που η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται και νοσοκομεία σε κάποιες περιοχές της χώρας των Άνδεων προειδοποιούν πως κινδυνεύουν να υποστούν κορεσμό.

Την είδηση γνωστοποίησε το Υπουργείο Υγείας της χώρας το βράδυ της Παρασκευής. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόσωπο που διαγνώστηκε ότι προβλήθηκε από την παραλλαγή αυτή έχει την περουβιανή υπηκοότητα και δεν ταξίδεψε πρόσφατα εκτός της χώρας.

Η περουβιανή υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι διευκρίνισε πως πρόκειται για γυναίκα που ζει και εργάζεται στη Λίμα και συμμετείχε σε οικογενειακή γιορτή πριν από τα Χριστούγεννα. Βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλάτηση των επαφών της, πρόσθεσε. Έχει ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι της, πάντα σύμφωνα με την υπουργό.

Κατά τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει ως εδώ 1.026.690 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων 38.049 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Οι υγειονομικές αρχές καταγράφουν το τελευταίο διάστημα 1.650 κρούσματα σε ημερήσια βάση, αριθμό που ισούται σχεδόν με 20% εκείνου που ανέφεραν στα μέσα του Αυγούστου, όταν η πανδημία του κορονοϊού έφθανε στην κορύφωση στο Περού, κατά τη βάση δεδομένων του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ωστόσο η υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «αργή, αλλά προοδευτική» αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. «Τις τελευταίες δέκα ημέρες βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων και (του δείκτη) της θνητότητας», πρόσθεσε η κυρία Μασέτι.

Την Τετάρτη ο περουβιανός υπηρεσιακός πρόεδρος Φραντσίσκο Σαγάστι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική Sinopharm για την προμήθεια ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της για τον νέο κορονοϊό μέσα στον Ιανουάριο.