Περιχαρακώνεται η Ελλάδα – Εξαιρετικά επικίνδυνος ο κορονοϊός

Περιχαρακώνεται η Ελλάδα – Εξαιρετικά επικίνδυνος ο κορονοϊός

Εξαιρετικά επικίνδυνος είναι τελικά ο νέος κορονοϊός που καλπάζει στην Ευρώπη, όπου η κορύφωσή του αναμένεται τις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Ο ιός, διατηρεί το φορτίο του ακόμη και για 20 ημέρες, όπου στην περίπτωση των ενηλίκων, είναι μεταδοτικό για τις πρώτες 10 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι μετά τη θεραπεία στους ενήλικες, η νόσος δεν είναι πλέον μεταδοτική.

Όμως στα παιδιά, διατηρεί ένα τεράστιο ιικό φορτίο, αμείωτο επί 14 ημέρες τουλάχιστον, ακόμη και χωρίς συμπτώματα. Το γεγονός αυτό, προκαλεί την μέγιστη ανησυχία των επιστημόνων, καθώς τα παιδιά, σιωπηρά, μπορούν να αποτελούν πηγή μετάδοσης, η οποία πλήττει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι υπερήλικες.

Η διαπίστωση αυτή ήρθε από μελέτη που δημοσιεύθηκε προχθές το βράδυ, “βάζοντας φωτιά” στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, με τους λοιμωξιολόγους της να προτείνουν το άμεσο κλείσιμο των σχολείων, δεδομένου ότι τα κρούσματα έχουν φτάσει στην κοινότητα, και τώρα είναι η ώρα να αναχαιτιστεί ο ιός.

Η χώρα μας αποτελεί την 13η χώρα που κλείνει συνολικά τα σχολεία και πανεπιστήμιά της, ενώ άλλες 13 χώρες έχουν προχωρήσει στο ίδιο μέτρο κατά περίπτωση, ανάλογα με τα σημεία που εμφανίζονται κρούσματα.

Τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν στη λίστα των χωρών που έκλεισαν τα σχολεία σε όλη την επικράτειά τους η Τσεχία, Ρουμανία και η Αλβανία, ενώ κατά περίπτωση αποφασίσθηκε το κλείσιμο σε σχολεία της Ισπανίας, στο Σύδνευ της Αυστραλίας και στις ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια για παιδιά μέχρι 12 ετών, στη Νέα Υόρκη τοπικά και στη Μασαχουσέτη, όπου τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜΙΤ αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά μέχρι ...νεωτέρας.

Στο πλαίσιο της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι “ο ιός αυτός έχει μια πρωτοφανή συμπεριφορά, η οποία είναι περίεργη, θα μπορούσε να αποτελεί το ιδανικό βιολογικό όπλο, είναι ένας έξυπνος ιός που μας ξεπερνάει, μεταδίδεται και χτυπάει τις πιο ευπαθείς ομάδες. Ξεκινά με ήπια χαρακτηριστικά και μετά την 4η – 5η ημέρα μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Είναι δυνατόν να κολλήσουμε όλοι. Ο στόχος λοιπόν είναι να τον αναχαιτίσουμε, να τον καθυστερήσουμε, ώστε να μην νοσήσουμε όλοι μαζί. Το κλείσιμο των σχολείων είναι ένα τεράστιο μέτρο, που αν ληφθεί εγκαίρως, μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Καθώς περιμένουμε την κορύφωση της επιδημίας στην Ευρώπη σε 3-4 εβδομάδες από τώρα, το μέτρο αυτό μας δίνει το χρόνο να προετοιμαστούμε”.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι το μέτρο δεν αφορά τα φροντιστήρια των παιδιών, τα οποία δεν υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας ή Υγείας, όμως για αυτά, υπάρχει η δυνατότητα της τηλε-εκπαίδευσης, της αποστασιοποίησης των μαθητών στις αίθουσες, καθώς και η τήρηση των μέτρων υγιεινής. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά σημαντικό όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να παραμένει σπίτι.

Σημειώνουμε ότι συνολικά στον κόσμο, 13 χώρες έχουν κλείσει τα σχολεία τους σε ολόκληρη την επικράτειά τους, όπως  η Ιταλία, η Κίνα, η Βόρεια και Νότια Κορέα, το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και τελευταίες η Ρουμανία, Αλβανία και η χώρα μας.

Κατά περίπτωση κλείνουν όμως και τα σχολεία στην Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ινδία, Καμπότζη, το Πακιστάν, Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Μπουτάν, ενώ τις τελευταίες ημέρες κλείνουν σχολεία στην Ισπανία και στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, τη Μασαχουσέτη και την Καλιφόρνια.

Μονάδες εντατικής

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, για τις μονάδες εντατικής θεραπείας που αναφέραμε χθες, ο κ. Τσιόδρας επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για αναδιοργάνωση, κατά την οποία στα νοσοκομεία αναφοράς για κορονοϊό, σταδιακά οι ΜΕΘ θα καλύπτουν περιστατικά που χρειάζονται εντατική υποστήριξη. Τα τακτικά περιστατικά δεν θα ανανεώνονται εκεί, θα οδηγούνται σε άλλα δημόσια νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι κλίνες εντατικής που θα χρειαστούν για κάλυψη ασθενών με κορονοϊό, να είναι διαθέσιμες κατ΄ αρχήν στα νοσοκομεία αναφοράς και εν συνεχεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100-120 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή το ένα πέμπτο των διαθέσιμων κλινών.

Παρότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία μέχρι σήμερα, στους ασθενείς που ήδη έχουν νοσήσει με πνευμονία, χορηγούνται τα υπό μελέτη αντι-ιικά, όπως ο διπλός συνδυασμός ή το αντιρετροϊκό φάρμακο. Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο.

Επιδημία χωρίς προηγούμενο

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια επιδημία χωρίς προηγούμενο, εκτιμώντας ότι τουλάχιστον ως το τέλος του μηνός ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κηρύξει πανδημία, καθώς μετά την ύφεση στην Κίνα, έρχεται το δεύτερο κύμα, στην Ευρώπη.

Σημειώνοντας ότι στη χώρα μας οι πόροι χρησιμοποιούνται στοχευμένα για τον περιορισμό του ιού, πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα λαμβάνονται και μέτρα “περιχαράκωσης” για πανδημία. Ακόμη και στην περίπτωση που εμείς πετύχουμε άμεσα τον δραστικό περιορισμό του ιού, θα υπάρχει επαγρύπνιση για τη διατήρηση του αποτελέσματος, αν στις γειτονικές χώρες τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Στόχος είναι να φτάσουμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, να ξεπεράσουμε τους 25 βαθμούς.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι στόχος είναι η καθυστέρηση. Γιατί ο ιός δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν δημιουργηθεί τείχος ανοσίας από το 60% του πληθυσμού.

Και ευχόμενος να μην χρειαστεί να προσβληθεί το 60% του πληθυσμού για την ανοσία, είπε ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει ύφεση, αλλά και δεύτερο κύμα από το φθινόπωρο, οπότε αναμένεται να έχει υπάρξει εμβόλιο, φάρμακο και τα απαραίτητα αποθέματα στην Ε.Ε.

Τα κρούσματα διεθνώς

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στη διάρκεια της ημέρας, χθες δηλώθηκαν 4.125 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων στις 113.702 άτομα. Καταγράφηκαν επίσης 203 νέοι θάνατοι, φθάνοντας έτσι τους 4.012 θανάτους, διεθνώς.

Στην Κίνα, τα νέα κρούσματα ήταν μόλις 20 και οι θάνατοι 17, ενώ διεθνώς καταγράφηκαν 4105 νέα κρούσματα σε 109 χώρες ή επικράτειες (προστέθηκαν χθες το Μπρουνέι, η Μογγολία, η Κύπρος, ο Παναμάς και το Γκέρνσεϋ, στα στενά της Νορμανδίας). Οι θάνατοι διεθνώς έφτασαν τους 186.