«Παράθυρο» για διαπραγματεύσεις με ΕΕ από Μακρόν
Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία

«Παράθυρο» για διαπραγματεύσεις με ΕΕ από Μακρόν

Ανοικτό άφησε ο Εμανουέλ Μακρόν το ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σκοπίων και Αλβανίας με δηλώσεις του στη διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

O Γάλλος πρόεδρος, που είχε βάλει βέτο το περασμένο φθινόπωρο στην ένταξη Σκοπίων και Τιράνων στην ΕΕ, δήλωσε τώρα ότι θα στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών εφόσον είναι θετική η έκθεση της Κομισιόν τον ερχόμενο μήνα για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Περιμένουμε την έκθεση τον Μάρτιο… Εφόσον είναι θετικά τα αποτελέσματα και έχει εδραιωθεί η εμπιστοσύνη θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Μακρόν.

Σημειώνεται ότι προ ημερών και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πιέσει προς την κατεύθυνση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

«Περισσότερο από όλα θέλουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία στην επόμενο Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο, έτσι ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι νέοι κανόνες διεύρυνσης που παρουσίασε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος Επίτροπος Όλιβερ Βαρέλι είναι πιο απαιτητικοί και πιο αβέβαιοι για τα υποψήφια κράτη. Παρόλο που φαινομενικά η πρόταση απλοποιεί τις διαδικασίες, στην πραγματικότητα δύο στοιχεία που προσθέτει καθιστούν τη μεθοδολογία περίπου «mission impossible» για τις ενδιαφερόμενες χώρες.