7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Λίβανος: Παρατείται ο Υπουργός Εξωτερικών μετά τα σχόλια για τις χώρες του Κόλπου

Παρατείται ο Υπουργός Εξωτερικών μετά τα σχόλια για τις χώρες του Κόλπου
APimages

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου ο οποίος προκάλεσε μια «μίνι» διπλωματική κρίση με τα σχόλια του έκανε γνωστή στον πρόεδρο της χώρας την παραίτηση του.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν ο Σαρμπέλ Γουέχμπε είπε υπέβαλε την παραίτηση του μετά την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε και η οποία προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στις χώρες του Κόλπου και κυρίως στη Σαουδική Αραβία.

Ο Σαρμπέλ Γουεχμπέ άφησε να εννοηθεί ότι οι πλούσιες, συντηρητικές μοναρχίες του Κόλπου ευθύνονται για την ισχυροποίηση του Νταές (το ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) στο Ιράκ και τη Συρία, σε μια θυελλώδη συζήτηση με έναν Σαουδάραβα αναλυτή σε ένα παναραβικό τηλεοπτικό κανάλι.

Στην τηλεοπτική εκπομπή, ο Σαρμπέλ Ουεχμπέ έφυγε οργισμένος από το στούντιο, λέγοντας στον Σαουδάραβα συνομιλητή του ότι δεν δέχεται «να τον προσβάλει ένας βεδουίνος» γεγονός που οδήγησε το Ριάντ να καλέσει τον πρεσβευτή του Λιβάνου για να διαμαρτυρηθεί για τις «προσβλητικές δηλώσεις» του Υπουργού Εξωτερικών.

«Δεδομένων των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν αυτές οι απρεπείς δηλώσεις για τις σχέσεις των δύο αδελφών χωρών, το υπουργείο κάλεσε τον πρεσβευτή του Λιβάνου στο βασίλειο για να του δηλώσει ότι τις απορρίπτει και τις καταδικάζει» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ριάντ.

Οι σχέσεις του Λιβάνου με τη Σαουδική Αραβία είναι τεταμένες εδώ και μερικά χρόνια, με το Ριάντ να εκφράζει ανησυχίες για τη μεγάλη επιρροή που ασκεί στη Βηρυτό η Χεζμπολάχ, το σιιτικό κίνημα που είναι στενός σύμμαχος του Ιράν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη για τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Γουεχμπέ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει «κανένα κράτος ή αδελφό αραβικό λαό». Η λιβανέζικη προεδρία από την πλευρά της τόνισε ότι ο υπουργός εξέφραζε «προσωπικές απόψεις» που δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Βηρυτού.

Εκτός από το Ριάντ και το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κάλεσε τον πρέσβη του Λιβάνου στη χώρα και του επέδωσε νότα διαμαρτυρίας, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών.