7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Παρασκευής: Το 4ο κύμα θα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά

Παρασκευής: Το 4ο κύμα θα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά
Eurokinissi

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, την πορεία των εμβολιασμών και για την παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα που μπορεί να πυροδοτήσει ένα τέταρτο κύμα, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής στην ΕΡΤ, το πρωί της Δευτέρας.

«Υπάρχει κίνδυνος για εξάρσεις και για 4ο κύμα είτε αυτό θα συμβεί το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο. Αυτό το κύμα θα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτό που βιώσαμε γιατί τα άτομα άνω των 70 ετών είναι εμβολιασμένα σε ποσοστό άνω του 75%. Μπορεί να έχουμε κρούσματα, αλλά ο αριθμός των νοσηλειών θα είναι πολύ μικρότερος», τόνισε.

Ενώ υπογράμμισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι με το ποσοστό των εμβολιασμένων έτσι ώστε και η διασπορά να είναι μικρότερη, αλλά κυρίως, να μην αφορά αυτούς που κινδυνεύουν με νόσο. Η διαχείριση θα είναι διαφορετική. Το να εφαρμοστούν μέτρα τύπου lock down είναι και δύσκολο, αλλά θα έχει και πολλές αρνητικές συνέπειες και στη ψυχολογία μας και στην οικονομία μας».

Όπως επισήμανε, η χρήση της μάσκας θα μας βοηθήσει να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. «Παρόλα αυτά λόγω της θερινής περιόδου, η χρήση της μάσκας δεν τηρείται από τους ανθρώπους, ιδίως όταν βρίσκονται σε διακοπές. Είναι ένα μέτρο που θα έχει κάποια αποτελεσματικότητα, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι το μέτρο που θα μας προφυλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό” το καλοκαίρι», σημείωσε.

«Η κατάργηση της χρήσης της μάσκας έγινε μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός και με δεδομένο το ότι η εμβολιαστική κάλυψη σταδιακά αυξανόταν και είχαμε σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων», σχολίασε.

«Πρέπει να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «ο εμβολιασμένος κινδυνεύει πολύ λιγότερο και να μολυνθεί και να μεταδώσει από τον αριθμό που δεν έχει μολυνθεί».