8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Παραλλαγή Όμικρον: Αν και ηπιότερη προκαλεί ανησυχία

Παραλλαγή Όμικρον: Αν και ηπιότερη προκαλεί ανησυχία

Το κύμα της Όμικρον φαίνεται να είναι πιο ήπιο σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη σε σχέση με άλλες παραλλαγές - με εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 30% έως 70% μείωση.

Ωστόσο, όπως αναφέρετε σε ρεπορτάζ του BBC, η ανησυχία παραμένει διότι φαίνεται πως ακόμη και αν η Όμικρον είναι πιο ήπια, ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Περισσότερα από 100.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μία μόνο ημέρα για πρώτη φορά.

Η βαθύτερη κατανόηση της σοβαρότητας της Όμικρον θα βοηθήσει τις χώρες να αποφασίσουν πώς να ανταποκριθούν στον ιό.

Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν στη Σκωτία εξετάσθηκαν τα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και συγκεντρώθηκαν σε δύο ομάδες: Δέλτα από τη μια πλευρά, Όμικρον από την άλλη.

Σύμφωνα μ' αυτή τη μελέτη, «η Όμικρον συνδέεται με μείωση κατά δύο τρίτα του κινδύνου νοσηλείας για Covid-19 σε σχέση με τη Δέλτα». Η μελέτη έδειξε επίσης πως μια αναμνηστική δόση εμβολίου προσφέρει επιπλέον προστασία κατά της μόλυνσης με συμπτώματα.

Μελέτη στη Σκωτία που παρακολουθούσε τον κορονοϊό και τον αριθμό των ανθρώπων που καταλήγουν στο νοσοκομείο, αναφέρει ότι εάν η Όμικρον συμπεριφερόταν το ίδιο με τη Δέλτα, θα περίμεναν περίπου 47 άτομα για να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 15.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι έβλεπαν μείωση κατά τα δύο τρίτα περίπου στον αριθμό που χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά υπήρχαν πολύ λίγες περιπτώσεις και λίγοι ηλικιωμένοι σε κίνδυνο στη μελέτη.

Παράλληλα, μια άλλη μελέτη στη Νότια Αφρική επισημαίνει επίσης ότι το κύμα της Όμικρον είναι πιο ήπιο.

Έδειξε ότι οι άνθρωποι είχαν 70-80% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, ανάλογα με το αν η παραλλαγή συγκρίνεται με προηγούμενα κύματα ή άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή.

«Αυτό που λέμε, είναι πως είναι μια καλή είδηση με διαβαθμίσεις -με διαβαθμίσεις επειδή πρόκειται για πρώιμες παρατηρήσεις, οι οποίες είναι στατιστικά σημαντικές και μας δείχνουν μειωμένο κίνδυνο νοσηλειών», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της σκωτσέζικης μελέτης, ο Τζιμ Μακμέναμιν, σε δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Γιατί είναι πιο ήπια;

Η μείωση της σοβαρότητας πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός των θεμελιωδών ιδιοτήτων της παραλλαγής Όμικρον καθώς και των υψηλών επιπέδων ανοσίας από εμβολιασμούς και προηγούμενες λοιμώξεις.

Μια ανάλυση της Όμικρον από το Imperial College του Λονδίνου δείχνει ότι οι μεταλλάξεις την έχουν καταστήσει πιο ήπια ιό από την Δέλτα.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι πιθανότητες νοσηλείας θα ήταν 11% χαμηλότερες με την Όμικρον από τη Δέλτα εάν δεν είχατε προηγούμενη ανοσία.

Ωστόσο, αυτό ισχύει τώρα για σχετικά λίγους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των υψηλών επιπέδων εμβολιασμού και μόλυνσης.

Η ίδια ανάλυση ανέφερε ότι ο υπολογισμός της ανοσίας στον πληθυσμό σήμαινε 25% έως 30% χαμηλότερο κίνδυνο επίσκεψης στην A&E με την Όμικρον και περίπου 40% μείωση στην ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο για περισσότερο από μία ημέρα.

Ο καθηγητής Neil Ferguson, ένας από τους ερευνητές, είπε: «Είναι ξεκάθαρα καλά νέα, ως ένα βαθμό».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η μείωση "δεν ήταν επαρκής για να αλλάξει δραματικά τη μοντελοποίηση" και η ταχύτητα που εξαπλώνει η Omicron σήμαινε ότι "υπάρχει ακόμη η δυνατότητα νοσηλειών σε νοσοκομεία σε αριθμούς που θα μπορούσαν να φέρουν το σύστημα υγείας σε δύσκολη θέση".

Το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε ότι η Όμικρον μολύνει ευκολότερα τους αεραγωγούς, αλλά πιο δύσκολα τους ιστούς των πνευμόνων, όπου μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαπίστωσε ότι η παραλλαγή δεν ήταν τόσο καλή στη σύντηξη των πνευμονικών κυττάρων μεταξύ τους, κάτι που συμβαίνει στους πνεύμονες ανθρώπων που νοσούν βαριά.