7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Παραιτήθηκε ο Α. Νταβούτογλου από το AKP

Παραιτήθηκε ο Α. Νταβούτογλου από το AKP

Την παραίτησή του από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, ανακοίνωσε ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στο ΑΚΡ είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες διαγραφής του.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ετοιμάζεται να ιδρύσει δικό του κόμμα, ανακοίνωσε την παραίτησή του, έχοντας στο πλάι του πέντε πρώην στελέχη του ΑΚΡ, κάτι που σχολιάστηκε ως «επίδειξη ισχύος» από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η παραίτησή του έρχεται με αφορμή την παραπομπή του σε πειθαρχικό κομματικό όργανο, με την εισήγηση να διαγραφεί, την όποια αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet, η απόφαση λήφθηκε έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του AKP προεδρεύοντος του Ερντογάν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Άγκυρα, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι το μανιφέστο που εξέδωσε τον Απρίλιο αποτελούσε «καμπανάκι κινδύνου» για το AKP ωστόσο έπεσε σε «αυτιά κωφών». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όχι μόνο δε πήραμε καμία απάντηση αλλά μας κατηγόρησαν για προδοσία και εχθρότητα απέναντί στο κόμμα».

Πρόσθεσε επίσης ότι "το ΑΚΡ, το οποίο ελέγχεται από έναν στενό κύκλο προσώπων δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δώσει λύση στα προβλήματα. Είναι φανερό ότι τα κανάλια αυτοκριτικής, κοινής γνώμης και διαβουλεύσεων είναι κλειστά και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής”, ανέφερε.

Τον Απρίλιο, ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του δημόσια κριτική προς τον Ερντογάν από τότε που αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του πριν από τρία χρόνια, επέκρινε τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης, τον παρεμβατισμό στα μέσα ενημέρωσης, την καταστρατήγηση της αρχής διάκρισης των εξουσιών.

Στη συνέχεια, με αφορμή τη απόφαση του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας να ακυρώσει τις εκλογές της Κωνσταντινούπολης, ο Νταβούτογλου είπε πως αποτελεί ένα πλήγμα για την τουρκική δημοκρατία.

«Η θεμελιώδης αξία της πολιτικής παράδοσής μας οφείλει να είναι η εγγύηση πως η βούληση του λαού αντανακλάται στις κάλπες. Όποια κι αν είναι τα προσχήματα και οι λόγοι, τα γεγονότα που ακολούθησαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου και η απόφαση της YSK κατάφεραν πλήγμα σε μία από τις θεμελιώδεις αξίες μας», προσέθεσε.