Πάνω από τις μισές μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανησυχούν για την επιβίωσή τους

Πάνω από τις μισές μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανησυχούν για την επιβίωσή τους

Πάνω από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, όλες μαζί, απασχολούν τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης ανησυχούν για την επιβίωσή τους μέσα στους 12 επόμενους μήνες, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, πριν την τρέχουσα επιτάχυνση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη που αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν νέους περιορισμούς στις δραστηριότητες και γεννά ανησυχίες για νέα lockdown.

Τα ευρήματα της έρευνας προστίθενται στις αυξανόμενες προειδοποιήσεις για ένα κύμα πτωχεύσεων τη στιγμή που το ΔΝΤ προτρέπει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν την κρατική υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να επιβιώσουν της πανδημίας.

Η έρευνα της McKinsey σε πάνω από 2.000 επιχειρήσεις σε πέντε χώρες – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία – διαπίστωσε ότι το 55% εκτιμούν ότι θα έχουν κλείσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους αν τα εισοδήματά τους παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα.

Με την τρέχουσα πορεία, μία στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να κηρύξει πτώχευση μέσα στους έξι επόμενους μήνες.

Ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που απασχολούν έως 250 υπαλλήλους.

Στην Ευρώπη απασχολούν πάνω από 90 εκατομμύρια άτομα, αλλά το μικρό τους μέγεθος τις καθιστά ευάλωτες στις κρίσεις ρευστότητας. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, το 83% των 85.000 επιχειρήσεων που κατέρρευσαν από τον Φεβρουάριο απασχολούσε λιγότερους από πέντε υπαλλήλους.

Τα μέτρα κρατικής ενίσχυσης διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα, αλλά πολλές φορές δεν είναι αρκετά. Τόσο η γερμανική Bundesbank όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν προειδοποιήσει για επερχόμενο κύμα πτωχεύσεων και λουκέτων.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής οφείλουν να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου να περιορίσουν την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις, και να μην αποσύρουν την στήριξη πρόωρα αν θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη των λαθών της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», αναφέρει το blog του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα.