Πάνω από 3 δισ. σε μια μόνο μέρα οι προσφορές για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Πάνω από 3 δισ. σε μια μόνο μέρα οι προσφορές για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Έσπασαν το φράγμα των 3 δισ. ευρω οι προσφορές για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ μέσα στις πρώτες 24 ώρες, προϊδεάζοντας για το τι θα συμβεί μέχρι τη Πέμπτη, οπότε και κλείνει το βιβλίο. Εντυπωσιακή η μέχρι τώρα ζήτηση, καθώς πάνω από 10 funds έχουν δώσει εντολές για πάνω από 100 εκατ. ευρώ έκαστο, αθροίζοντας συνολικά αιτήματα που ξεπερνούν το 1 δισ.

To σύνολο της αύξησης ανέρχεται σε 1,35 δισ ευρώ, εκ των οποίων η διεθνής τοποθέτηση, δηλαδή το 85%, ανέρχεται σε 1,15 δισ ευρώ. Αφαιρώντας τα 550 εκατ ευρώ, δηλαδή την συμμετοχή της CVC Capiatl (350 εκατ), της EBRD (100 εκατ.) και του υπέρ Ταμείου (100 εκατ.), οι προσφορές των ξένων επενδυτών για τα υπολειπόμενα 600 εκατ της διεθνούς τοποθέτησης φτάνουν τα... 2,5 δισ ευρώ. Δηλαδή, τα υπερκαλύπτουν κατά 4 φορές.

Ήδη, από την πρώτη ώρα που άνοιξε το βιβλίο καλύφθηκε το σύνολο των 1,35 δισ ευρώ, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 9 ευρώ, ωστόσο η τελική κατανομή θα γίνει την Πέμπτη, αφού ολοκληρωθεί το book building, όταν η διοίκηση της ΔΕΗ και οι σύμβουλοί της επιλέξουν τους καλύτερους και πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Το Δημόσιο, που θα συμμετάσχει στην αύξηση, κρατά το 34,12% διασφαλίζοντας το μάνατζμεντ και τα δικαιώματα του blocking minority, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το 51% στην 70χρονη ιστορία της ΔΕΗ. Αν αφαιρέσει κανείς προμήθειες και fees, το καθαρό ποσό από τα 1,1 με 1,35 δισ. ευρώ τα οποία βγαίνει στην αγορά για να μαζέψει η ΔΕΗ θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.

Ένα ποσό θα διατεθεί για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, ύψους περίπου 3,2 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η επιχείρηση έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε έργα σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024. Και ένα άλλο ποσό για τα έργα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κλπ.