Πανικόβλητη η Ευρώπη, «ταμπουρώνεται» μπροστά στο δεύτερο κύμα Covid-19

Πανικόβλητη η Ευρώπη, «ταμπουρώνεται» μπροστά στο δεύτερο κύμα Covid-19

Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αγγίζει πλέον τις 100.000 κατά μέσο όρο, και οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν όλο και αυστηρότερους περιορισμούς, σε μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας.

Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν και πάλι τα σχολεία ή να αναβάλλονται ιατρικές επεμβάσεις, καθώς οι αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με το εφιαλτικό σενάριο της αναζωπύρωσης του Covid-19 προτού καν να ξεκινήσει ο χειμώνας.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη άρχισαν να βλέπουν σημάδια ανάκαμψης από την πρωτοφανή ύφεση που προκάλεσε το πρώτο κύμα της πανδημίας όταν χαλάρωσαν τα μέτρα περιορισμού το καλοκαίρι, τώρα όμως αναγκάζονται να τα επαναφέρουν.

Στην Τσεχία, που καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων, η εκπαίδευση γίνεται εξ αποστάσεως και τα νοσοκομεία άρχισαν να αναβάλλουν τις ιατρικές επεμβάσεις που δεν επείγουν προκειμένου να ελευθερωθούν κλίνες για ασθενείς με Covid-19. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα έχουν κλείσει.

Στη Γερμανία, οι πολιτικοί συζητούν αν θα πρέπει να παρατείνουν τις σχολικές διακοπές των Χριστουγέννων ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να μεταδοθούν γενικότερα στην κοινότητα οι μολύνσεις μεταξύ των παιδιών, αν και οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα σχολεία αποτελούν τόπους υπερμετάδοσης.

Η Ολλανδία επιστρέφει από σήμερα σε μερικό lockdown, με κλειστά μπαρ και εστιατόρια, ωστόσο τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει νέους περιορισμούς σήμερα, με τα μέσα να αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας στις πόλεις.

Οι πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας – Παρίσι, Μασσαλία, Λυών, Τουλούζη και Λιλ – βρίσκονται ήδη στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, με τα μπαρ και τα γυμναστήρια κλειστά και τα εστιατόρια να λειτουργούν με πολύ αυστηρούς ελέγχους και περιορισμούς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχεται πίεση από την αντιπολίτευση να επιβάλει άλλο ένα καθολικό lockdown, ως τώρα όμως, αντιστέκεται. Ωστόσο οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξάνονται.

Στην Ισπανία, οι αρχές της πλουσιότερης περιφέρειας, της Καταλονίας, αναμένεται ανακοινώσουν είτε το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ για δύο εβδομάδες είτε την δραστική μείωση των ωρών λειτουργίας τους.

Στο Βέλγιο, όπου καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων της Ευρώπης, τα νοσοκομεία πρέπει πλέον να διαθέτουν το ένα τέταρτο των κλινών για ασθενείς με Covid-19.