«Παγώνει» τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων - Φόβοι για την εμπορική συμφωνία
Πεκίνο

«Παγώνει» τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων - Φόβοι για την εμπορική συμφωνία

Οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από κρατικές γεωργικές εταιρείες να σταματήσουν τις παραγγελίες αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων η σόγια σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι οι Κινέζοι αγοράστες έχουν ακυρώσει απροσδιόριστο αριθμό παραγγελιών χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, αν και δεν έχει δοθεί εντολή στις εταιρείες να σταματήσουν τις εισαγωγές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο του Πεκίνο προχώρησε στην άρση των δασμών 25% που είχε επιβάλλει στο χοιρινό και τη σόγια από τον Ιούλιο του 2018 ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.

Η Κίνα, ο κορυφαίος καταναλωτής χοιρινού κρέατος στον κόσμο, εισήγαγε ποσότητες-ρεκόρ 400.000 τόνων τον Απρίλιο, σχεδόν 170% περισσότερο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία της χώρας, καθώς οι έμποροι χονδρικής εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές για να αποθηκεύσουν κρέας.

Η Κίνα εισάγει χοιρινό κρέας από ξένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι τιμές είναι από τις φθηνότερες στον κόσμο.

Όσον αφορά την σόγια, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η Κίνα φέρεται να προέβη στην αγορά 10 τεράστιων φορτίων σόγια από τη Βραζιλία τις προηγούμενες ημέρες, παρά τις υψηλές τιμές, κάτι που υποδηλώνει πως η Κίνα λαμβάνει αποστάσεις από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Μαΐου και παρά τις μεταξύ τους εντάσεις, οι διαπραγματευτές του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον συζήτησαν για την εφαρμογή της «φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας που οι δύο πλευρές υπέγραψαν τον Ιανουάριο.

Βάσει της συμφωνίας, η Κίνα πρόκειται να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων από το επίπεδο του 2017 κατά 200 δισεκ. δολάρια μέσα σε δύο χρόνια –κατά 77 δισεκ. δολάρια τον πρώτο χρόνο και κατά 123 δισεκ. δολάρια τον δεύτερο.