Παγκόσμια ύφεση 4,4% βλέπει τώρα η Fitch

Παγκόσμια ύφεση 4,4% βλέπει τώρα η Fitch

Σε μικρή αναβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε η Fitch Ratings στην έκθεση για το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook που δημοσίευσε το βράδυ της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου. Ο οίκος εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,4% το 2020, έναντι εκτίμησης για ύφεσης 4,6% τον περασμένο Ιούνιο. «Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, μετά την πρωτοφανούς σφοδρότητας ύφεσης εξαιτίας του κορονοϊού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, είναι πιο ήπια από το αναμενόμενο, ωστόσο περιμένουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα μετριαστεί σύντομα», σημειώνει η Fitch.

Η Κίνα έχει ήδη επιστρέψει στο προ πανδημίας ΑΕΠ, ενώ οι λιανικές πωλήσεις σε ΗΠΑ, Γαλλία και Μ. Βρετανία ξεπερνούν πλέον το επίπεδο του περασμένου Φεβρουαρίου, παρ’ όλα αυτά η Fitch αμφισβητεί πως όλα αυτά θα μεταφραστούν σε ανάκαμψη τύπου "V". Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch, Μπράιαν Κούλτον βλέπει στο προσεχές μέλλον αρκετές αναταράξεις στην Ευρώπη εξαιτίας της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις μειώνουν τις επενδύσεις ενώ το social distancing περιορίζει τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα. +

Η Fitch βλέπει ύφεση 4,6% στις ΗΠΑ το 2020, έναντι 5,6% προηγουμένως και ανάπτυξη 2,7% στην Κίνα, έναντι ανάπτυξης 1,2% στην πρόβλεψη του περασμένου Ιουνίου. Στον αντίποδα, ο οίκος βλέπει μεγαλύτερη ύφεση -9% στην Ευρωζώνη (από -8% προηγουμένως) και -11,5% στη Μ. Βρετανία, έναντι -9% προηγουμένως.