Ουκρανία: Η Ρωσία πιθανότατα χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Η Ρωσία πιθανότατα χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Μαριούπολη

«Η πιθανότητα χρησιμοποίησαν χημικά όπλα είναι πολύ υψηλή» δήλωσε πηγή από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. 

Μάλιστα αναφέρει ότι η χρήση των χημικών έγινε μέσω drones.

Στην ίδια καταγγελία, προχώρησαν σύμφωνα με το πρακτορείο Nexta και οι μαχητές του τάγματος Αζόφ

Ο δήμαρχος του ουκρανικού λιμανιού της Μαριούπολης δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη ρωσική πολιορκία της πόλης του και ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 20.000, με πτώματα που «στρώθηκαν με χαλί στους δρόμους».

Τα σχόλια του δημάρχου προέκυψαν καθώς η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε πολλά ουκρανικά συστήματα αεράμυνας, σε μια νέα επιχείρηση για την απόκτηση αεροπορικής υπεροχής και την εξάλειψη όπλων που το Κίεβο περιέγραψε ως κρίσιμης σημασίας πριν από μια αναμενόμενη ευρεία νέα επίθεση στα ανατολικά.

Σε ένα χτύπημα, η Μόσχα είπε ότι έπληξε τέσσερις εκτοξευτές S-300 κοντά στην κεντρική πόλη του Ντνίπρο που είχαν παρασχεθεί από μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονόμασε. Η Σλοβακία έδωσε στην Ουκρανία ακριβώς ένα τέτοιο σύστημα την περασμένη εβδομάδα, αλλά αρνήθηκε ότι είχε καταστραφεί. Η Ρωσία ανέφερε προηγουμένως δύο χτυπήματα σε παρόμοια συστήματα σε άλλα μέρη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπαιντεν τον Μάρτιο τόνισε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν.

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες κατά τη Σύνοδο Κορυφής.