Ουκρανία: Εάν πρόκειται για ιρανικό πύραυλο, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν

Ουκρανία: Εάν πρόκειται για ιρανικό πύραυλο, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν

Την πλήρη συνεργασία του Ιράν στην έρευνα για την συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους Boeing 737-800 των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Βαντίμ Πριστάικο, ο οποίος πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής καμία εκδοχή για το τι θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στην αεροπορική τραγωδία.

Σύμφωνα με το Reuters πάντως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εκφράζουν υπόνοιες ότι το Boeing 737-800 της UIA καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, πιθανόν κατά λάθος, ωστόσο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θέλει προς το παρόν να εξάγει κανένα συμπέρασμα για τη συντριβή. Τόνισε όμως πως στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για πύραυλο, τότε το Κίεβο θα ζητήσει να αποδοθούν αποζημιώσει στα θύματα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Επίσης πρόσθεσε ότι ακόμη συζητείται το πού θα αναλυθούν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. Θα αποφασίσουμε με τους Ιρανούς το πού θα πάνε τα μαύρα κουτιά, αν θα αποκρυπτογραφηθούν στο Ιράν. Εμείς θέλουμε να αποκρυπτογραφηθούν στο Κίεβο, υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός, ενώ νωρίτερα σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι το Ιράν παρέδωσε τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους σε Ουκρανούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι είχαν μεταβεί στην Τεχεράνη.

Οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στο Ιράν επί του παρόντος αναλύουν τη ζημιά στους κινητήρες του αεροσκάφους.

Όπως δήλωσε εξάλλου ο Πριστάικο, κατά την τελευταία επικοινωνία μεταξύ των πιλότων και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας διαφαινόταν ότι η πτήση εξελισσόταν ομαλά. «Έχουμε την ακριβή ώρα που οι πιλότοι μας επικοινώνησαν για τελευταία φορά με τους ελεγκτές. Λάβαμε αυτήν την πληροφορία σήμερα. Έχουμε πλήρη πρόσβαση στην (ηχογραφημένη) συνομιλία, όχι μόνο από τα μαύρα κουτιά αλλά επίσης το πλήρες αρχείο (της συνομιλίας) των Ιρανών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με τους πιλότους μας. Μέχρι την τελευταία συνομιλία, η κατάσταση στο αεροπλάνο ήταν φυσιολογική», είπε.

Υπάρχουν καμένα μέρη (…) πρόκειται για τα μέρη για τα οποία απαιτείται ενδελεχής μελέτη, για παράδειγμα, για τον εντοπισμό υπολειμμάτων χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να εντάσσονται στην κατηγορία των εκρηκτικών, συμπλήρωσε ο Πριστάικο. Λίγο νωρίτερα ωστόσο είχε δηλώσει ότι σε αυτή τη φάση, δεν έχουν βρεθεί επαρκείς αποδείξεις στα συντρίμμια του αεροσκάφους που να υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια ή για (…) αφύσικα γεγονότα ή κάποια αφύσικη ζημιά στο αεροσκάφος.

Ο Πριστάικο επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν περισυλλεγεί ακόμη όλα τα συντρίμμια. Και οι δύο κινητήρες βρίσκονται εκεί, αλλά κάποια σημαντικά μέρη δεν έχουν βρεθεί. Η ιρανική πλευρά εργάζεται κυρίως για αυτό, συμπλήρωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα στο Twitter είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες που άφηναν να εννοηθεί ότι το σημείο της συντριβής είχε καθαριστεί με μπουλντόζες. Ο Ουκρανός υπουργός δεν επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία, την οποία νωρίτερα είχε διαψεύσει και ο Ιρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο.