Ου. Τζουμπλάτ: Η γαλλική πρωτοβουλία είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο Λίβανος

Ου. Τζουμπλάτ: Η γαλλική πρωτοβουλία είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο Λίβανος

Ο επιφανής Λιβανέζος πολιτικός Ουαλίντ Τζουμπλάτ δήλωσε σήμερα ότι μοιάζει κάποιοι να μην καταλαβαίνουν ότι οι πρόσφατες προσπάθειες, στις οποίες πρωτοστατεί η Γαλλία, να βγει ο Λίβανος από την κρίση αποτελούν την τελευταία ευκαιρία να σωθεί η χώρα.

Ο Λίβανος βρίσκεται στη μέγγενη μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της χώρας από την εποχή του εμφυλίου πολέμου το 1975-1990.

Η Γαλλία έχει ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς να ορίσουν μία νέα κυβέρνηση που θα ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση του διεφθαρμένου κράτους, αλλά η προθεσμία που είχαν συμφωνήσει με το Παρίσι για τον διορισμό της νέας κυβέρνησης μέχρι την Τρίτη, έχει ήδη παρέλθει.

«Φαίνεται ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν, ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ότι η γαλλική πρωτοβουλία είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο Λίβανος και να αποφευχθεί ο αφανισμός του, όπως είπε ξεκάθαρα και ο (Γάλλος) Υπουργός Εξωτερικών», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της κοινότητας των Δρούζων στο Λίβανο.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Λίβανος κινδυνεύει με αφανισμό, αν δεν πραγματοποιηθούν κρίσιμης σημασίας μεταρρυθμίσεις.

Βουλευτής ενός μείζονος χριστιανικού κόμματος δήλωσε πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμης σημασίας 24ωρο κατά το οποίο είτε θα κερδίσει «η λογική» και θα σχηματισθεί κυβέρνηση είτε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μουστάφα Αντίμπ θα παραιτηθεί.

«Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία μέσω της πρωτοβουλίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν», έγραψε στο Twitter ο Σιμόν Αμπί Ράμια του Ελεύθερου Πατριωτικού Μετώπου.