Όσοι νοσήσουν από τον ιό μπορεί να αποκτούν ανοσία
Ηλ. Μόσιαλος

Όσοι νοσήσουν από τον ιό μπορεί να αποκτούν ανοσία

Στο ενδεχόμενο ανοσίας και παραγωγής αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού αναφέρεται ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας. Παραπέμπει σε ανάρτησή του σε μία νέα μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και δείχνει πως όσοι νόσησαν από τον κορονοϊό, παρήγαγαν αντισώματα.

Παράλληλα, διευκρινίζει πως εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα ανοσίας.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Μια σημαντική νέα μελέτη (ακόμα σε μορφή preprint) που συμπεριέλαβε 1.343 κλινικά δείγματα από συμπτωματικούς ασθενείς, χρησιμοποίησε τεστ αντισωμάτων υψηλής ακρίβειας και διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 παράγουν αντισώματα κατά του ιού, είτε υπέστησαν σοβαρή ή ήπια ασθένεια.

Επίσης, σε μεγάλο ποσοστό αυτών, μπορεί μέσω PCR να διαγνωστεί θετικότητα στην άνω αναπνευστική οδό για εβδομάδες αφού εξαφανιστούν τα συμπτώματα, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτό αντιπροσωπεύει μολυσματικό ιό.

Άρα τώρα ξέρουμε:

1) Οι περισσότεροι άνθρωποι που νόσησαν με COVID19 παράγουν αντισώματα.

2) Οι περισσότεροι άνθρωποι που παράγουν αντισώματα παράγουν αρκετά για να ανακτούν κάποια ανοσία (https://www.medrxiv.org/conte…/10.1101/2020.03.30.20047365v2).

Συνεχίζουμε βέβαια να μη γνωρίζουμε, για πόσο θα διαρκεί η φυσική ανοσία και πως και εάν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου.

Μπορείτε να διαβάσετε την αναρτημένη προ-εκτύπωση εδώ.