Οριστικά χωρίς ξένους θεατές οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οριστικά χωρίς ξένους θεατές οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Επειτα από τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης του Τόκιο, της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο και της Κυβέρνησης της Ιαπωνίας αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η είσοδος στην Ιαπωνία σε θεατές από άλλες χώρες για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μια πρωτοφανής εξέλιξη στα χρόνια των δύο αθλητικών θεσμών να μην έχουν θεατές από άλλες χώρες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από 23 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου, ενώ οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι προγραμματισμένοι από τις 24 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση φυσικά και πάρθηκε με γνώμονα την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού τόσο στη χώρα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. «Επί του παρόντος, η κατάσταση με τον COVID-19 στην Ιαπωνία και σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο δημιουργεί πολλές προκλήσεις και με τον αριθμό των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί, ενώ τα διεθνή ταξίδια παραμένουν αυστηρώς περιορισμένα παγκοσμίως. Με βάση την παρούσα κατάσταση της πανδημίας, είναι εξαιρετικά απίθανο πως θα επιτραπεί η είσοδος στην Ιαπωνία για ταξιδιώτες από άλλες χώρες. Οπότε, για να προσφέρουμε μια ξεκάθαρη απάντηση στους κατόχους εισιτηρίων που μένουν σε άλλες χώρες και για να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τα πλάνα τους, καταλήξαμε στο συμπέρσμα να μην επιτραπεί η είσοδος στην Ιαπωνία το διάστημα διεξαγωγής των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Αυτό η απόφαση θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια των συμμετεχόντων στους Αγώνες, αλλά και των πολιτών της Ιαπωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής. Οι διοργανωτές ενημέρωσαν τους φιλάθλους που είχαν ήδη αποκτήσει εισιτήρια ότι θα τους επιστραφούν τα χρήματά τους.

Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σέικο Χασιμότο, υποστήριξε: «με πολλούς τρόπους οι Αγώνες στο Τόκιο θα είναι εντελώς διαφορετικοί από τους προηγούμενους. Ωστόσο, το ουσιαστικό κομμάτι θα παραμείνει απαράλλαχτο, αφού οι αθλητές θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και θα εμπνεύσουν τον κόσμο με τις επιδόσεις τους. Για την ώρα εργαζόμαστε πάνω σε εξειδικευμένα σχέδια ώστε να έχουμε την στήριξη των φιλάθλων από όλο τον κόσμο με τρόπους που ταιριάζουν στην εποχή μας. Ακόμη κι αν δεν θα μπορούν οι θεατές να έρθουν στην Ιαπωνία, ελπίζουμε να μην σταματήσουν να στηρίζουν τους Αγώνες στο Τόκιο».

«Μοιραζόμαστε την απογοήτευση όλων των φιλάθλων από όλο τον κόσμο και φυσικά την απογοήτευση των οικογενειών, των συγγενών και των φίλων των αθλητών που σχεδίαζαν να βρεθούν στους Αγώνες. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη. Γνωρίζουμε πως είναι μια μεγάλη θυσία για όλους. Είχαμε πει, όμως, εξαρχής πως η πανδημία για θα μας ωθούσε να κάνουμε θυσίες. Οπως και ότι η προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια όλων. Κάθε απόφαση σέβεται αυτή την προτεραιότητα και ξέρω πως η απόφαση που πήρε η Ιαπωνία δεν ήταν εύκολη. Μαζί με τους συνεταίρους μας που κατέχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα επιδιώξουμε ώστε οι φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο να μπορέσουν να νιώσουν το Ολυμπιακό πνεύμα. Ελπίζουμε οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο να γίνουν το φως στο τέλος του τούνελ και μια ασφαλής εκδήλωση όπου θα αναδείξουμε την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την ανθεκτικότητα της ανθρωπότητας στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε την πανδημία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Κι όταν ο Μπαχ λέει πως δεν ήταν μια εύκολη απόφαση σαφώς και περιλαμβάνει και την οικονομική πλευρά. Σύμφωνα με μελέτες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες με κοινό και σε... κανονικές συνθήκες θα προκαλούσαν έναν οικονομικό αντίκτυπο βραχυχρόνια και μακροχρόνια της τάξης των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τώρα, χωρίς ξένους θεατές στις εξέδρες θα πέσουν κατά πολύ τα έσοδα τόσο από τα εισιτήρια, μα και σε άλλους τομείς (π.χ. τουρισμός, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εστίαση, μετακινήσεις). Αμεσα μπορεί αυτή η απόφαση να σημαίνει τρία δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα για την Ιαπωνία.

Η ΔΟΕ, η ΔΠΕ και η Οργανωτική Επιτροπή ελπίζουν πως μ' αυτή την απόφαση θα βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή ενός γιγαντιαίου εγχειρήματος στην εποχή του κορονοϊού. Μεταξύ των αθλητών, των προπονητών, των παραγόντων και των εργαζομένων θα συγκεντρωθούν περίπου 30.000 άτομα στο Ολυμπιακό Χωριό. Πρόσφατες μεγάλες διοργανώσεις απέδειξαν πως τα πάντα κρέμονται από... μια κλωστή, όπως είδαμε στο Open της Αυστραλίας με τις καραντίνες ή με τα όσα έχουν συμβεί μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Γι' αυτό και η ΔΟΕ θέλει να εμβολιάσει τους αθλητές με το εμβόλιο Sinopharm που της έχει προσφέρει η Κίνα.