7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Οργανισμός Φαρμάκων Αυστραλίας: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τους δύο θανάτους με το εμβόλιο

Οργανισμός Φαρμάκων Αυστραλίας: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τους δύο θανάτους με το εμβόλιο

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τους θανάτους δύο Αυστραλών με τις δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού που είχαν λάβει, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αυστραλιανής ρυθμιστικής υπηρεσίας για τα φάρμακα.

Οι θάνατοι αυτοί στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας καταγράφηκαν μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό των δύο ανδρών, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Ο ένας ήταν 71 ετών με υποκείμενα νοσήματα και είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με το Seven News.

Ο άλλος, ηλικίας 55 ετών, πέθανε εντός οκτώ ημερών από την ημέρα που είχε κάνει το εμβόλιο, γράφει επικαλούμενη την οικογένειά του εφημερίδα στην βορειοδυτική πόλη Τάμγουορθ.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν δείχνουν να υπάρχει καμία σχέση με τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19, δήλωσε ο Τζον Σκέριτ, ο επικεφαλής του αυστραλιανού οργανισμού φαρμάκων TGA.

«Τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποδηλώνουν πιθανή σύνδεση», σημείωσε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα ο Σκέριτ. "Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι δυστυχώς κάθε εβδομάδα στην Αυστραλία 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν από όλων των ειδών τα αίτια", σημείωσε.

Με μόλις περισσότερα από 29.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 910 θανάτους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία, η Αυστραλία έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων άλλων ανεπτυγμένων χωρών, αλλά η εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της έχει αντιμετωπίσει διάφορα εμπόδια.

Σε αυτήν χρησιμοποιούνται τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer.

Ωστόσο, οι αρχές εγκατέλειψαν αυτόν τον μήνα τον στόχο τους για την κάλυψη του πληθυσμού σχεδόν 26 εκατομμυρίων πολιτών έως το τέλος του 2021, μετά τον εντοπισμό πιθανής σύνδεσης ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca και σπάνιων περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος.

Η Αυστραλία περιόρισε τη διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca στους ανθρώπους άνω των 50 ετών, γεγονός που αποδιοργάνωσε την εκστρατεία της εμβολιασμού, καθώς στηριζόταν σε αυτό το εμβόλιο για την πλειονότητα των εμβολιασμών.

Περισσότερες από 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-1 είχαν χορηγηθεί έως τη Μ. Τρίτη στην Αυστραλία, με τον αριθμό αυτόν να απέχει πολύ από τα 4 εκατομμύρια που προβλεπόταν να έχουν χορηγηθεί έως το τέλος του Μαρτίου στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ