ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα ως παράδειγμα για τη σωστή διαχείριση του covid-19

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα ως παράδειγμα για τη σωστή διαχείριση του covid-19

Την Ελλάδα ως παράδειγμα για τη σωστή διαχείριση του Covid-19 αναδεικνύει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ επισημαίνοντας πως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν τις περιττές επιβαρύνσεις εν μέσω πανδημίας, με τις διοικητικές αρχές κάθε χώρας να προωθούν τη χρήση ψηφιακών μέσων «όπως έγινε στην Ελλάδα από το ξεκίνημα της κρίσης και πιο πρόσφατα και στη Γαλλία.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των κινδύνων από την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, και με ποιους τρόπους μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη, τονίζει την υιοθέτηση ψηφιακών μέσων (εφαρμογές σε κινητά κλπ) στην Ελλάδα εξαρχής της κρίσης, με τις ελληνικές αρχές «να περιορίζουν αποδεδειγμένα τον κίνδυνο διασπορά του ιού».

Τονίζεται μάλιστα πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει κάθε χώρα εξαρτάται από την ποιότητα της κανονιστικής επιβολής. «Μπορεί να επιβληθεί κανονισμός υγείας και ασφάλειας σχετικά με επείγοντα ιατρικά ή προστατευτικά είδη οργανωμένο και με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια», το οποίο συμβαίνει πιο αποτελεσματικά με τη χρήση ψηφιακών μέσων, αφού ο χρόνος σε αυτές τις καταστάσεις είναι ουσιαστικής σημασίας, και «η υπερβολική επιβάρυνση ή οι καθυστερήσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά». 

«Η διασφάλιση ότι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων είναι ανάλογη με το επίπεδο κινδύνου μπορεί να βοηθήσει περιορισμός των περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως οι καινοτόμες προσεγγίσεις μπορούν να κάνουν τις πολιτικές πιο αποτελεσματικές. «Ψηφιακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων την τεχνητή νοημοσύνη και τα big data, μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή σχετικών πληροφοριών, ταχύτερα, σε όσους σχεδιάζουν κανονιστικές ρυθμίσεις».

Αναφέρεται ακόμη πως η άρση των μη κρίσιμων διοικητικών εμποδίων μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της παράδοσης κρίσιμων προϊόντων εν μέσω πανδημίας, όπως προστατευτικές μάσκες και αναπνευστήρες. 

Οι κανονισμοί «έκτακτης ανάγκης» μπορούν να εκδοθούν μέσω «γρήγορης» διαδικασίας με τα ψηφιακά μέσα, με τον ΟΟΣΑ να υπογραμμίζει πως αυτό δεν σημαίνει απουσία ελέγχου.