ΟΟΣΑ: Έρχεται η μεγαλύτερη ύφεση εδώ και έναν αιώνα

ΟΟΣΑ: Έρχεται η μεγαλύτερη ύφεση εδώ και έναν αιώνα

Η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει τη μεγαλύτερη ύφεση εδώ και έναν αιώνα προτού ανακάμψει το επόμενο έτος, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ σήμερα.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος προτού ανακάμψει με ανάπτυξη 5,2% το 2021 – με την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ωστόσο, το εξίσου πιθανό σενάριο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας μέσα στο έτος θα φέρει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 7,6% με ανάπτυξη μόνο 2,8% το 2021.

«Μέχρι το τέλος του 2021 η απώλεια εισοδημάτων θα ξεπερνά κάθε προηγούμενη κρίση των 100 τελευταίων ετών σε καιρό ειρήνης, με δεινές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τους λαούς, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λόρενς Μπουν.

«Οι προσαρμόσιμες νομισματικές πολιτικές και η αύξηση του δημόσιου δανεισμού είναι απαραίτητα μέτρα και θα γίνονται αποδεκτά όσο η οικονομική δραστηριότητα και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη», είπε η Μπουν.

Η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη του κόσμου, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,3% φέτος και να παρουσιάσει ανάπτυξη 4,1% το επόμενο έτος, ενώ σε περίπτωση δεύτερου κύματος της πανδημίας η συρρίκνωση θα μπορούσε να αγγίξει το 8,5% φέτος με ανάπτυξη μόλις 1,9% το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή, η ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9,1% φέτος με ανάπτυξη 6,5% το 2021, αν δεν σημειωθεί δεύτερο κύμα. Μεταξύ των χωρών που καλύπτει ο ΟΟΣΑ, η Βρετανία αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη ύφεση, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 11,5% φέτος, ενώ σε περίπτωση δεύτερου κύματος της πανδημίας θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 14%.

Καθώς η απειλή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας διατηρεί την αβεβαιότητα σε υψηλά επίπεδα, η Μπουν δήλωσε ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να υποδαυλίζονται εμπορικές εντάσεις και οι κυβερνήσεις οφείλουν να συνεργαστούν για να βρεθεί θεραπεία και εμβόλιο για τον ιό.