Ομοφυλόφιλοι, τρανς και εργαζόμενοι στο σεξ καλούνται να εμβολιαστούν
Γαλλία - Ευλογιά των πιθήκων

Ομοφυλόφιλοι, τρανς και εργαζόμενοι στο σεξ καλούνται να εμβολιαστούν

Η υγειονομική αρχή HAS της Γαλλίας συνέστησε την Παρασκευή τη διεύρυνση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων, λέγοντας ότι όσοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μόλυνσης μέσω σεξουαλικών σχέσεων θα πρέπει να υποβληθούν σε εμβολιασμό.

«Άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες και τρανς άτομα που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους» πρέπει να εμβολιάζονται, ανέφερε η HAS, σύμφωνα με το Reuters, καθώς και άτομα που ασχολούνται με την πορνεία ή εργάζονται «στη σεξουαλική κατανάλωση».

Μέχρι στιγμής, η HAS είχε συστήσει μόνο «αντιδραστικό» εμβολιασμό, δηλαδή μετά την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Ωστόσο, ενόψει της εξάπλωσης του ιού και των δυσκολιών στον εντοπισμό των επαφών των μολυσμένων ατόμων, η HAS συνιστά πλέον τον προληπτικό εμβολιασμό για ορισμένες ομάδες που λέει ότι διατρέχουν ειδικό κίνδυνο.

Η ιογενής ασθένεια, η οποία προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές βλάβες, δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο ο COVID και υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες.

Την Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε δύο νέους θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε τρεις από την αρχή του έτους, τονίζοντας ότι η ασθένεια είχε εξαπλωθεί σε νέες περιοχές.

Στοιχεία από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές έδειξαν ότι το 97% των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων αφορούσε ομοφυλόφιλους άνδρες, το 75% των οποίων είχε δηλώσει ότι είχε σχέσεις με αρκετούς άνδρες τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των συμπτωμάτων τους, ανέφερε η HAS.

Στο δελτίο τύπου του, ο οργανισμός υγείας δεν παρείχε δεδομένα για άλλες ομάδες όπου στοχεύουν οι συστάσεις του, ωστόσο, επισήμανε ότι η ανίχνευση επαφών είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν πρόκειται για «ανώνυμες σεξουαλικές σχέσεις».

Ο εμβολιασμός «μπορεί να εξεταστεί κατά περίπτωση για επαγγελματίες που έρχονται σε συχνές επαφές με άτομα που νοσούν», ανέφερε η αρχή, αλλά πρόσθεσε ότι δεν συνιστά σε αυτό το στάδιο γενική εκστρατεία εμβολιασμού του ιατρικού προσωπικού.