Όμικρον: Επαγρύπνηση και όχι πανικός για τις νοσηλείες παιδιών συνιστούν οι ειδικοί στη Ν. Αφρική

Όμικρον: Επαγρύπνηση και όχι πανικός για τις νοσηλείες παιδιών συνιστούν οι ειδικοί στη Ν. Αφρική

Ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών παιδιών στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος του κορονοϊού στη Νότια Αφρική, το οποίο τροφοδοτεί η παραλλαγή Όμικρον, θα έπρεπε να προτρέψει για επαγρύπνηση, όχι όμως για πανικό, καθώς οι μολύνσεις είναι ήπιας μορφής, δήλωσε σήμερα μία αξιωματούχος του τομέα της υγείας.

Ένας μεγάλος αριθμός νηπίων που εισήχθησαν με κορονοϊό τον περασμένο μήνα στο Τσουάνε, τη μητροπολιτική περιοχή που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Πρετόρια, ήγειρε ανησυχίες ότι η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να θέσει μεγαλύτερο κίνδυνο για τα μικρά παιδιά σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιώσει οποιαδήποτε διασύνδεση και προειδοποιούν ότι και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο.

Η Ντσακίσι Μαλουλέκε, μια ειδική του τομέα δημόσιας υγείας στην επαρχία Γκαουτένγκ, που περιλαμβάνει την Τσουάνε και τη μεγαλύτερη πόλη Γιοχάνεσμπουργκ, δήλωσε πως εκ των 1.511 ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της επαρχίας οι 113 ήταν ηλικίας κάτω των 9 ετών, ένας μεγαλύτερος αριθμός σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα.

«Μας παρηγορούν οι εκθέσεις των γιατρών ότι τα παιδιά εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα», είπε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, προσθέτοντας πως υγειονομικοί αξιωματούχοι και επιστήμονες ερευνούν τι οδηγεί στις αυξημένες εισαγωγές σε μικρότερες ηλικίες και ελπίζουν να παράσχουν μεγαλύτερη σαφήνεια τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Από τη στιγμή που ένα μικρό ποσοστό των θετικών τεστ Covid-19 στη Νότια Αφρική στέλνεται για αλληλούχηση γονιδιώματος, οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν ακόμη με ποιες παραλλαγές έχουν μολυνθεί τα παιδιά που χρειάστηκαν νοσηλεία στα νοσοκομεία.

Η Μαλουλέκε επισημαίνει πως οι υγειονομικοί θα μπορούσαν να ενεργούν από υπερβολική προσοχή. «Θα προτιμούσαν να έχουν ένα παιδί υπό φροντίδα για μια ημέρα ή δύο παρά να έχουν ένα παιδί στο σπίτι και η κατάστασή του να περιπλέκεται… όμως πρέπει πραγματικά να περιμένουμε για τα στοιχεία».

Προέτρεψε, όμως, τους γονείς και τις έγκυες, μια ομάδα στην οποία βλέπει επίσης περισσότερες εισαγωγές πρόσφατα, να μην παίρνουν αψήφιστα τα συμπτώματα που μοιάζουν στη γρίπη και να υποβάλλονται σε τεστ.

«Το κοινό πρέπει να είναι λιγότερο φοβισμένο, αλλά να βρίσκεται σε επαγρύπνηση», υπογράμμισε.