7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Σε επιφυλακή Αρχές και κάτοικοι

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Σε επιφυλακή Αρχές και κάτοικοι

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στον Σχίνο Κορινθίας.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από την πυρκαγιά, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης από καύση κλαδιών σε ελαιώνα, έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 20.000 στρέμματα.

Το έργο των ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής που έχουν σπεύσει στην περιοχή καθίσταται δυσχερές εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ έχουν σταματήσει πλέον να επιχειρούν τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από τα βόρεια.

Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Νέο μήνυμα από το 112

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Επίσης, συνιστά στους κατοίκους όλης της περιοχής να είναι σε εγρήγορση, ενώ σε πλήρη επιφυλακή είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις για περαιτέρω ενίσχυση αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι κυρίως ιδιωτικό και δεν έχει υπάρξει ποτέ διαχείριση για πυρκαγιά, δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Από την ώρα που νύχτωσε και σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στις χερσαίες δυνάμεις και κυρίως στα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα οχήματα έχουν σχηματίσει περίμετρο για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Όπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, αυτό είναι και το στοίχημα για τις νυχτερινές ώρες, ενώ με το πρώτο φως της μέρας θα πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα κάνοντας συνεχώς ρίψεις νερού στις εστίες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στρατιώτες.