ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

Απολογία Δ. Λιγνάδη - Βροχή ερωτήσεων από τις εισαγγελικές αρχές

Απολογία Δ. Λιγνάδη - Βροχή ερωτήσεων από τις εισαγγελικές αρχές

Τέσσερις περίπου ώρες κράτησε η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη που ολοκληρώθηκε πριν τις 8 το βράδυ. Εκτός του απολογητικού υπομνήματος που είχε καταθέσει ο ίδιος νωρίτερα, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων από τις εισαγγελικές αρχές, χωρίς προσώρας να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες. Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή βρίσκεται η εξέταση των 5 μαρτύρων που έχει ο ίδιος προτείνει προς υπεράσπισή του και ενώ στο υπόμνημα που είχε καταθέσει νωρίτερα δηλώνει αθώος και υποστηρίζει ότι κατά το χρόνο που φέρεται ότι προέβη στις κακουργηματικές πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, ο ίδιος δεν ήταν καν στους χώρους, όπου αυτές έγιναν.

Συγκεκριμένα, επικαλείται άλλοθι τόσο για την υπόθεση βιασμού του 2010 , όσο και για εκείνη του 2015, επισημαίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε βάρος του οι καταγγελίες είναι κατασκευασμένες και γι' αυτό έχει προτείνει τους εν λόγω μάρτυρες.

Από νωρίς βρίσκεται στα δικαστήρια ο αδελφός του καλλιτέχνη ενώ λίγο μετά τις 7.30 μ.μ. στην Ευελπίδων προσήλθαν η ηθοποιός και πρώην υπουργός Ελένη Κούρκουλα και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Action24 Διονύσης Παναγιωτάκης.

Οι δύο έχουν προταθεί από την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη ως μάρτυρες προκειμένου να επιβεβαιώσουν ισχυρισμούς του καλλιτέχνη ότι κατά τον επίμαχο χρόνο του βιασμού που καταγγέλλεται ότι έγινε τον Αύγουστο του 2015, ο κατηγορούμενος βρισκόταν μαζί τους στην Ιθάκη.

Στο μεταξύ, δύο από τους προτεινόμενους μάρτυρες υπεράσπισης, ο βοηθός σκηνοθέτη Ιωάννης Παναγόπουλος και ο ηθοποιός Αγησίλαος Μικελάτος, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους πως δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με την ουσία της υπόθεσης,

Διευκρινίζουν ότι τα ονόματά τους στην λίστα των μαρτύρων υπεράσπισης του σκηνοθέτη μπήκαν ερήμην τους και τονίζουν πως η «δημοσιοποίηση των ονομάτων τους στην υπόθεση τους έχει δημιουργήσει πρόβλημα και ταλαιπωρία τόσο στους ίδιους όσο και στους οικείους τους».

Νωρίτερα, απορρίφθηκε η ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ ο καλλιτέχνης βρίσκεται πλέον ενώπιον της ανακρίτριας και έχει ξεκινήσει η απολογία του, ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτοπρόσωπης εμφάνισης του Δημήτρη Λιγνάδη στο συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας, παραδόθηκαν στα μέλη του συμβουλίου στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι καταγγελλόμενοι βιασμοί τον Αύγουστο του 2010 και τον Αύγουστο του 2015 δεν έχουν τελεστεί. Ο κ. Κούγιας έκανε λόγο για «κατάρρευση του κατηγορητηρίου», προσθέτοντας ότι από τα στοιχεία που εισέφερε δεν αποδεικνύεται ότι ο κατηγορούμενος ήταν στους τόπους που φέρεται να τελέστηκαν τα εγκλήματα.

Τι ανέφερε στο υπόμνημά του ο Δ. Λιγνάδης

«Ουδέποτε στην ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική - σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς την συναίνεση του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιοδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία», με αυτή την πρόταση ξεκινά το γραπτό απολογητικό υπόμνημα που έχει παραδώσει ήδη στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο κατηγορούμενος για δύο βιασμούς καλλιτέχνης αναφέρει στο υπόμνημα του ότι οι μηνύσεις και οι μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος του «είναι απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες και τις αρνούμαι κατηγορηματικά».

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη όλη η σε βάρος του υπόθεση είναι κατασκευασμένη «από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του ΔΣ του ΣΕΗ και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεση μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το ΔΣ για τον τρόπο που διαχειρίζονται την ένωση Ελλήνων ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους και εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών και ιδίως με τον πρόεδρο αυτής και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση».

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος που αριθμεί 27 σελίδες, ο κ. Λιγνάδης αναφέρει ότι η υπόθεση εναντίον του ξεκίνησε με διαρροές σε «υποκινούμενα sites» ότι μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου θα έρθουν και άλλες για κορυφαίο ηθοποιό ενώ όπως αναφέρει, μετά από αυτά ακολούθησαν στις 2 Φεβρουαρίου δημοσιεύματα «της γνωστής και συνδεόμενης πολιτικά με την αντιπολίτευση, κόρης παλαιών υπουργών, Έλενας Ακρίτα ότι θα παραιτηθώ από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού θεάτρου...».

Κατά τον κατηγορούμενο ακολούθησε μία κλιμάκωση ενεργειών με σκοπό «αρχικά, την ηθική εξόντωση μου δια του χαρακτηρισμού μου ως παιδόφιλου και βιαστή και όχι ο εγκλεισμός μου στην φυλακή» όπως αναφέρει ότι συνέβη μετά την καταγγελία Μπεκατώρου.

Σύμφωνα με το υπόμνημα «στην πορεία όμως, άλλαξε το σχέδιό τους και με την προσδοκία ότι από αυτή την υπόθεση θα μπορούσαν να έχουν και οικονομικό κέρδος λόγω του κλίματος που είχαν πετύχει να δημιουργηθεί για το πρόσωπο μου, βρήκαν δύο αδίστακτους και ανήθικους ανθρώπους και έφτιαξαν δύο ιστορίες, μια τον Αύγουστο του 2010 και μία τον Αύγουστο του 2015, πιθανολογώντας ότι τον Αύγουστο που είναι ο μήνας των παραστάσεων στην Επίδαυρο και στα άλλα θερινά θέατρα, θα ήμουν στην Αθήνα, χωρίς καν να φροντίσουν να ελέγξουν τα προγράμματα των παραστάσεων και να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπιστία».

Στο υπόμνημα ο κ. Λιγνάδης παραθέτει λεπτομερώς όλα τα στοιχεία που κατά την άποψη του, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των δύο καταγγελλόντων για τις πράξεις που του αποδίδουν. Επίσης αναφέρεται διεξοδικά και στην πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του για παραγεγραμμένο αδίκημα αλλά και την γυναίκα που κατέθεσε λίγες ώρες πριν εκδοθεί το ένταλμα σε βάρος του. Για την μάρτυρα μάλιστα αναφέρει πως «πρόκειται για μια κοπέλα που είχε εμμονή με το πρόσωπο μου» της οποίας την κατάθεση χαρακτηρίζει μυθοπλασία. Τέλος, αναφέρεται σε όλη την καλλιτεχνική του διαδρομή.