Όλα τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα -Tι αναφέρει το ΦΕΚ

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα -Tι αναφέρει το ΦΕΚ

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του covid-19, ανά πεδίο δραστηριότητας, στο σύνολο της Επικράτειας. Τα μέτρα αυτά ισχύουν για το διάστημα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6.00 έως και τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6.00.

 Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται, αναστολή των συναθροίσεων και εκδηλώσεων, λειτουργία με το πολύ 15 άτομα για δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια και αναστολή εξόδου από ΚΥΤ και δομές.

Πιο αναλυτικά μέτρα αυτά αναφέρεται αναλυτικά ό,τι ισχύει για την αναστολή των συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των δικαστηρίων, των νοσοκομείων, κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων όπως και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας όπως και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και των ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Επίσης υπάρχει λεπτομερής αναφορά για τη λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των βρεφικών και βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, των χώρων λατρείας, των αρχαιολογικών χώρων, των ζωντανών θεαμάτων, κινηματογραφικών προβολών, γυρισμάτων και κέντρων διασκέδασης.

Παράλληλα αναλύονται οι παράμετροι της αναστολής λειτουργίας της εστίασης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μεταφοράς με αναφορά στα όρια επιβαινόντων και τα όρια πληρότητας σε κάθε μέσο, καθώς και οι προβλέψεις για τις αθλητικές δραστηριότητες, την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των λαϊκών αγορών και του λιανεμπορίου. Επιπλέον γίνεται λόγος ειδικά για τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. , αλλά και τα συνέδρια και εκθέσεις, τις δραστηριότητες σχολών οδηγών, τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, υπηρεσίες ιερόδουλων, ζωολογικούς κήπους αλλά και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Επιπροσθέτως συμπεριλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη χρήση ανελκυστήρων όπως και για τη συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας χιονοδρομικών κέντρων και επιχειρήσεων διαχείρισης και λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων.

Παράταση lockdown με μικρές εξαιρέσεις

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι παρατείνονται για μία ακόμη εβδομάδα τα υφιστάμενα μέτρα, δηλαδή:

  • Η χρήση SMS για τις μετακινήσεις.
  • Η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας από 9 μ.μ. έως 5 π.μ.
  • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Από την 1η Φεβρουαρίου, ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως και τα ΟΠΑΠ play. Επίσης, στα ταξί θα επιτρέπονται πλέον δύο επιβαίνοντες πλην του οδηγού.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές να ξενοικιάσουν φοιτητικές κατοικίες εντός 72 ωρών, με επίδειξη του μισθωτηρίου.

Τέλος, ως προς το κυνήγι και το ψάρεμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση της απαγόρευσης, εκτός από Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, όπου θα επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου. Όπως είπε, για το ζήτημα θα συζητηθεί στην επιτροπή την άλλη Παρασκευή, όταν θα ανοίξει η συζήτηση για τις αθλητικές δραστηριότητες.

 Ακολουθεί το σχετικό ΦΕΚ:

pdf