Οικονόμου για γλυπτά Παρθενώνα: Η ιστορία δεν αμφισβητείται

Οικονόμου για γλυπτά Παρθενώνα: Η ιστορία δεν αμφισβητείται

«Η ιστορία δεν αμφισβητείται» ήταν το σχόλιο του Γιάννη Οικονόμου για το δημοσίευμα του Guardian και τους νέους ισχυρισμούς από το βρετανικό μουσείο πως τα γλυπτά του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν από ερείπια και όχι από τον ελληνικό ναό. Η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει το έργο της για να επιστραφούν στη χώρα, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση λέγοντας «αντιμετωπίζουμε σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις. Η κόπωση της κοινωνίας είναι έντονη. Τα τελευταία 3 χρόνια αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες κρίσεις. Τώρα την παγκόσμια έκρηξη των τιμών. Βιώνουμε όπως ολόκληρος ο κόσμος μια κατάσταση που ασκεί αφόρητη πίεση, που καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να μηδενίσει. Εμείς είδαμε γρήγορα το πρόβλημα και οργανώσαμε ένα σχέδιο διαχείρισής του» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει.

«Ήδη η Ελλάδα έχει δώσει μέχρι σήμερα διπλάσιους πόρους σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη», συνέχισε υπενθυμίζοντας τα βασικά σημεία της παρέμβασης της κυβέρνησης για την τιμή του ρεύματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η αντιπολίτευση εμφανίζεται εκτός τόπου και χρόνου. «Σε μια αυθεντική εκδήλωση παλαιοκομματισμού ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν μάγος που θα βγάλει λαγό από το καπέλο για όλα. Για όλα έχει έτοιμο ένα νόμο και ένα άρθρο. Οι Έλληνες θυμούνται ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα έσκιζε και τα μνημόνια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «το καπέλο του κ. Τσίπρα κρύβει μόνο θύελλες και καταστροφές» και πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες και εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. «Είμαστε δίπλα τους παραγωγούς και το αποδεικνύουμε στην πράξη», υπογράμμισε.

Επίσης αναφέρθηκε στην πανδημία και στην αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας. Είπε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η καλύτερη θέση στην ΕΕ των 27 στο δείκτη της θνησιμότητας. Είπε ότι εμβολιάστηκε το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ και προσλήφθηκαν 18.500 υγειονομικοί.

«Επιταχύναμε την ψηφιοποίηση του κράτους, ήμαστε από τις πρώτες χώρες που παρείχαμε περισσότερα από 125 εκ. δωρεάν τεστ, η οικονομία μας είχε τον τρίτο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, ήμασταν μεταξύ των χωρών που πέτυχαν τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και το σχέδιο που υποβάλαμε ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν και υλοποιούνται ήδη», συμπλήρωσε.

«Η πανδημία θα μπορούσε να είχε ρημάξει τη χώρα και τον πληθυσμό μας. Καταφέραμε να τα πάμε καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Πάντα θα παραμένει η θλίψη και συντριβή για όσους χάσαμε», υπογράμμισε.

Για την ενεργειακή κρίση

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου η Ελλάδα -όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- έχει δώσει, μέχρι σήμερα, για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, διπλάσιους πόρους σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη και υπενθύμισε το εθνικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: 

-Για το μήνα που διανύουμε, όπως και για τον Ιούνιο,  επεκτείνεται η επιδότηση του ρεύματος και για πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, αλλά και για όλες τις κατοικίες όχι μόνο για την κύρια κατοικία. Για τις μικρές και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επιδότηση θα καλύπτει το 80% της αύξησης.

-Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα μέσα από την οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ για να πάρουν επιστροφές ίσες με το 60% των αυξήσεων που πλήρωσαν στο ρεύμα  μετά τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς τους από το Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Οι επιστροφές προφανώς δεν θα είναι ίδιες για όλους, αλλά θα εξαρτώνται από τα ποσά των αυξήσεων που πλήρωσε ο καθένας. Θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ.

-Από τον Ιούλιο θα μπει σε εφαρμογή ένας μόνιμος μηχανισμός διπλής παρέμβασης στη χονδρική και τη λιανική τιμή. Επί της ουσίας με τον τρόπο αυτό αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Και  έτσι  θα πληρώνουμε όλοι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, από 70% μέχρι 90% λιγότερο στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.  

Για στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Απέναντι σε όλα αυτά, η Αντιπολίτευση επιμένει να εμφανίζεται εκτός τόπου και χρόνου, κατώτερη των περιστάσεων και των απαιτήσεων της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, με τη στάση του, πως είτε  δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στον κόσμο, είτε προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει.

Γι’ αυτό και σε μια αυθεντική εκδήλωση παλαιοκομματισμού και καιροσκοπισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν ο μοναδικός πολιτικός στον πλανήτη που έχει έτοιμη τη λύση για όλα, σαν ένας μάγος που θα βγάλει λαγό από το καπέλο. Για το φυσικό αέριο, τα καύσιμα, την ενέργεια, την ακρίβεια. Για όλα έχει έτοιμο ένα νόμο και ένα άρθρο για να λύσει υποτίθεται το πρόβλημα.  

Οι Έλληνες ωστόσο θυμούνται καλά ότι  με «ένα νόμο και ένα άρθρο» θα έσκιζε τα μνημόνια και ότι τελικά -αφού έσυρε τη χώρα μας στο δράμα του 2015, αφού έκλεισε τις τράπεζες και κατέστρεψε τους μικρομέτοχους, αφού κόστισε πάνω από 100 δισ. στον τόπο-  έφερε ένα το τρίτο σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο. 

Θυμούνται ότι με «ένα νόμο και ένα άρθρο» θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά έβαλε 29 καινούργιους φόρους, τους οποίους μειώνει ή καταργεί η σημερινή Κυβέρνηση. 

Θυμούνται ότι με «ένα νόμο και ένα άρθρο» θα βελτίωνε τις συντάξεις, αλλά τις πετσόκοψε με το νόμο Κατρούγκαλου. Το «καπέλο» του κ. Τσίπρα κρύβει, σαν τον ασκό του Αιόλου, μόνο θύελλες και καταστροφές. Για αυτό καλύτερο θα ήταν να μείνει στη θέση του.

Απέναντι σε αυτή την απόπειρα νέας εξαπάτησης η Κυβέρνηση απαντά με το έργο της. Δεν κρύβει τα προβλήματα που προκαλούν οι παγκόσμιες κρίσεις, αλλά αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπισή τους. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει για το μετριασμό τους.

Αντιμετωπίζει τις εξωγενείς προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και δημιουργούν συνθήκες  για μια καλύτερη επόμενη μέρα.

Για την Τουρκία

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Τουρκίας είπε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας και η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της έχει προκαλέσει σπασμωδικές ενέργειες από τη γείτονα χώρα. 

«Οι αντιδράσεις αυτές της Τουρκίας, οι σπασμωδικές αντιδράσεις, φανερώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ενόχληση της Τουρκίας για τη γενικότερη αναβάθμιση της χώρας μας -αναβάθμιση που σταδιακά έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια στο διεθνές γίγνεσθαι- την ενίσχυση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού μας αποτυπώματος», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Πρόκειται για μια πολύ προκλητική ενέργεια, αυτή η οποία περιγράφετε, ενέργεια που αντιμετωπίστηκε πολύ άμεσα από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με διάβημα τόσο προς την τουρκική πλευρά, όσο και με ενημέρωση των εταίρων και των συμμάχων μας.

Είναι απολύτως σαφές ότι αυτές οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, που αντανακλούν τη μεγάλη της ενόχληση για τα όσα έχει πετύχει η χώρα μας, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός στο διεθνές στερέωμα, δεν πρόκειται να πετύχουν κάτι.

Δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν από την σταθερή στρατηγική αποφασιστικής αντιμετώπισης των προκλήσεων, σθεναρής υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου σε όλα τα φόρα που συμμετέχουμε».

Για τυχόν συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Ερωτηθείς για το εάν υπάρξει επαφή Κυριάκου Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Γιάνηνης Οικονόμου ανέφερε: 

Σας θυμίζω ότι υπήρχε μια συνομιλία σε πολύ καλό κλίμα με τον Τούρκο Πρόεδρο πριν από λίγο καιρό. Τα όσα η Τουρκία έκανε από εκεί και μετά, με αποκορύφωμα τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά και την εξόφθαλμα παράνομη και προκλητική ενέργεια με τα αεροπλάνα της 2,5  μίλια από την Αλεξανδρούπολη, είναι σαφές ότι ήταν εκτός του κλίματος που διαμορφώθηκε σε εκείνη τη συνομιλία. Συνεπώς, εμείς, προφανώς και θέλουμε να συζητούμε.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες βασικές προϋποθέσεις που είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας και η συναντίληψη με βάση τα όσα γενικότερα συμβαίνουν στον κόσμο για το πώς πρέπει να είναι η κατάσταση στην Νοτιανατολική Μεσόγειο και στην πτέρυγα αυτή της συμμαχίας. Η χώρα μας δεν έχει ποτέ να φοβηθεί τίποτα και να συνομιλεί. Πάντοτε υπερασπίζεται αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε όλα τα πεδία, και στο πεδίο της διπλωματίας και στο πεδίο της αποτροπής».

Για ανασχηματισμό

Κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απήντησε ότι πρόκειται για «σενάρια εκτός τόπου και χρόνου». Συμπλήρωσε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να κοιτά την δουλειά της, αλλά και πως να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Για το λογισμικό παρακολούθησης.

«Εκθέτει ανεπανόρθωτα τους συνωμοσιολόγος η επανόρθωση της Google που υποστήριξε πως και η χώρα μας έχει προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης Predator», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε αρχικά να το υιοθετήσει, τώρα δεν έχει προβεί σε καμία διόρθωση.