ΟΗΕ: Πρόταση για προσωρινό βασικό εισόδημα στους φτωχότερους πολίτες του κόσμου

ΟΗΕ: Πρόταση για προσωρινό βασικό εισόδημα στους φτωχότερους πολίτες του κόσμου

Ένα προσωρινό βασικό εισόδημα για τα 2,7 δισ. των φτωχότερων κατοίκων 132 αναπτυσσόμενων χωρών θα μπορούσε να βοηθήσει την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, μια που θα επέτρεπε σε αυτούς ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι τους, σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αναφέρει τρεις επιλογές – αύξηση του υπάρχοντος μέσου εισοδήματος, εφάπαξ ενισχύσεις που θα συνδέονται με τις διαφορές του μέσου βιοτικού επιπέδου σε μία χώρα ή ενιαίες εφάπαξ χρηματικές ενισχύσεις ανεξάρτητα από το πού ζει κανείς.

«Οι πρωτοφανείς εποχές απαιτούν πρωτοφανή κοινωνικά και οικονομικά μέτρα. Η θεσμοθέτηση ενός προσωρινού βασικού εισοδήματος για τους φτωχότερους κατοίκους του κόσμου αποτελεί μία από τις πιθανότητες» δήλωσε ο διαχειριστής του UNDP Αχίμ Στάινερ. «Οι διασώσεις και τα πακέτα ανάκαμψης δεν μπορούν να ρίχνουν το βάρος μόνο στις μεγάλες αγορές και τις μεγάλες επιχειρήσεις», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι η πανδημία και η συνακόλουθη παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο της φτώχειας παγκοσμίως για πρώτη φορά από το 1990 και να οδηγήσει 265 εκατ. ανθρώπους στα όρια της λιμοκτονίας.

Η έκθεση του UNDP προτείνει για τη χρηματοδότηση του προσωρινού βασικού εισοδήματος να χρησιμοποιήσουν οι χώρες τα δισ. δολάρια που θα δαπανούσαν εξυπηρετώντας τα χρέη τους.

Η G20 συμφώνησε τον Απρίλιο την αναστολή των πληρωμών εξυπηρέτησης χρέους για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει ζητήσει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για όλες τις αναπτυσσόμενες και μεσαίου εισοδήματος χώρες.