7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Οσμάν Καβαλά: Oι προθέσεις Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις δεν είναι ειλικρινείς

Oι προθέσεις Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις δεν είναι ειλικρινείς

Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια φυλάκισης χωρίς να έχει καταδικαστεί, ένας από τους πιο γνωστούς κρατούμενους της Τουρκίας, Οσμάν Καβάλα, δηλώνει ότι «δεν είναι αισιόδοξος» για τις φερόμενες μεταρρυθμίσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δικαστικό σώμα, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας Καβαλά δήλωσε ότι η δικαιοσύνη στην Τουρκία χρησιμοποιείται μόνο για την «εξάλειψη» των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν.

Ο Καβαλά έδωσε γραπτές απαντήσεις στο πρακτορείο Reuters μέσω των δικηγόρων του σε ερωτήσεις σχετικές με το «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Ερντογάν το οποίο ο πρόεδρος λέει ότι θα ενισχύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης.

Για τους επικριτές του Τούρκου προέδρου ωστόσο τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό, η υπόθεση Καβαλά είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστολή της αντίθετης άποψης και της πολιτικοποίησης του δικαστικού σώματος υπό τον Ερντογάν, ειδικά μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. 

«Ως κάποιος που έχει υποστεί αδικία για περισσότερα από τρία χρόνια και ταυτόχρονα παρατηρεί σχετικές άλλες πολιτικές υποθέσεις, δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της σχέσης μεταξύ πολιτικής και δικαστικής εξουσίας», δήλωσε ο Καβαλά.

Ο Ερντογάν μίλησε πρόσφατα για μέτρα ενίσχυσης της «ελευθερίας της έκφρασης και του κράτους δικαίου» την ώρα που στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται αντιφρονούντες κάθε πολιτικής απόχρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε κουβέντα για την πολυετή παράνομη κράτηση -κόντρα στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- του ακτιβιστή επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και του πρώην ηγέτη του αριστερού φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

AP Photo/Burhan Ozbilici