Τρία διαφορετικά βιβλία & το 7ο ντοκιμαντέρ του Friedman
Φιλελεύθερος 4/4

Τρία διαφορετικά βιβλία & το 7ο ντοκιμαντέρ του Friedman

Με τρεις διαφορετικές προσφορές από την βιβλιοθήκη του και επιπλέον ένα DVD από τη σειρά του Milton Friedman κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 4-5 Απριλίου 2020 στα σημεία πώλησης και στα super market όλης της χώρας η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Οι αναγνώστες μας έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα βιβλία :

-“Ξεσκεπάζοντας τον Μαρξισμό-Από την αυταπάτη στην καταστροφή ” με τις διαλέξεις του Λούντβιχ φον Μίζες,

-“Το αφήγημα της ζωής του Φρέντερικ Ντάγκλας - Ενας Αμερικάνος Σκλάβος”,

-Το βιβλίο “101 Φιλελεύθεροι Στοχαστές-Οι ζωές και οι ιδέες των κορυφαίων υπερασπιστών της ελευθερίας

Επίσης με τον Φιλελεύθερο αυτό το Σαββατοκύριακο το 7ο DVD της σειράς για την ελευθερία της επιλογής του Milton Friedman με τίτλο “Ποιος προστατεύει τον καταναλωτή”

Βιβλίο 1

Ξεσκεπάζοντας τον Μαρξισμό

Από την αυταπάτη στην καταστροφή

Οι εννέα διαλέξεις του Λούντβιχ φον Μίζες που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο και δόθηκαν στο διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 3 Ιουλίου του 1952, στο πλαίσιο του σεμιναρίου που διοργάνωσε το περιοδικό The Freeman στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Σαν Φρανσίσκο, αποτελούν μια εξαιρετική σύνοψη αφενός της κριτικής του μεγάλου Αυστριακού οικονομολόγου εναντίον του μαρξισμού και αφετέρου των βασικών επιχειρημάτων του ως προς τη λειτουργία της οικονομίας.
Με οξύτητα πνεύματος, βαθιά γνώση του οικονομικού φαινομένου, αλλά και ζωντανή και πνευματώδη γλώσσα, ο Μίζες αποκαλύπτει τα θεμελιώδη θεωρητικά σφάλματα του μαρξισμού, επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες της εφαρμογής του και καταγγέλλει τις απεγνωσμένες προσπάθειες των οπαδών του να τις συγκαλύψουν.
Λίγοι στοχαστές διατύπωσαν μια τόσο καυστική και ταυτόχρονα απολύτως έγκυρη κριτική εναντίον του μαρξισμού. Το βιβλίο αυτό, πέρα από ντοκουμέντο της σκέψης του Μίζες, είναι και μια πολύτιμη, αμείωτα επίκαιρη δεξαμενή επιχειρημάτων για κάθε πραγματικό φίλο της ελευθερίας.

Βιβλίο 2

Το αφήγημα της ζωής του Φρέντερικ Ντάγκλας- Ένας Αμερικάνος Σκλάβος

«Eχετε δει πώς ένας άνθρωπος έγινε δούλος· θα δείτε πώς ένας δούλος έγινε άνθρωπος», γράφει ο Φρέντερικ Ντάγκλας σε ένα κομβικό σημείο της αυτοβιογραφίας του, της συγκλονιστικής ιστορίας ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στη σκλαβιά, κατέκτησε μετά από σκληρή και επίμονη προσπάθεια την ελευθερία του και αφιέρωσε την ελεύθερη ζωή του στην πάλη ενάντια στη δουλεία και υπέρ της ελευθερίας και των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φυλής ή φύλου. Η δουλεία, η πιο ακραία στέρηση της ελευθερίας, αρνείται στον άνθρωπο την ίδια του την ανθρώπινη ιδιότητα· ο αγώνας για την ελευθερία τού την ξαναδίνει· η ελευθερία είναι αδιαχώριστη από την ανθρώπινη φύση. Αυτή την αλήθεια αναδεικνύει το Αφήγημα Ενός Αμερικανού Σκλάβου, ενός από τα σημαντικότερα γραπτά ντοκουμέντα της ιστορίας του αγώνα των ανθρώπων για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Βιβλίο 3

Σχολή σκέψης-101 Φιλελεύθεροι Στοχαστές-Οι ζωές και οι ιδέες των κορυφαίων υπερασπιστών της ελευθερίας

Ο φιλελευθερισμός είναι πρωτίστως μια μεγάλη σχολή σκέψης με ιστορία αιώνων και με παρουσία, είτε μεγάλη είτε μικρή, σε διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς. Αυτή τη μεγάλη σχολή σκέψης χαρτογραφεί το βιβλίο του Eamonn Butler, παρουσιάζοντας με εύληπτο, μεστό και συνοπτικό τρόπο τη ζωή και το έργο 101 σημαντικών προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Το βιβλίο του Butler δεν περιορίζεται μόνο στις πιο διάσημες μορφές της φιλελεύθερης παράδοσης, αλλά περιλαμβάνει και λιγότερο γνωστές, πλην σημαντικές και άκρως ενδιαφέρουσες, προσωπικότητες.
Ούτε περιορίζεται μόνο σε λίγα βασικά θέματα ή ιδέες, αλλά καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα ζητημάτων, ενδιαφερόντων και απόψεων, δίνοντας έτσι μια συνολική εικόνα της ποικιλομορφίας, του πλούτου και της ζωντάνιας μιας ευρύχωρης σχολής σκέψης που δεν έχει πάψει να εξελίσσεται, να διευρύνεται και να συνεισφέρει στη διανοητική και πρακτική ζωή των ανθρώπων από τότε που άρχισαν να σκέφτονται συστηματικά πάνω στην κοινωνία, στην πολιτική, στην ηθική και την οικονομία.
Για τον αναγνώστη και την αναγνώστρια που θέλει να έχει μια γενική εικόνα αλλά και έναν εύχρηστο οδηγό σε αυτή τη μεγάλη παράδοση ιδεών, το βιβλίο του Μπάτλερ αποτελεί μια ιδανική επιλογή.

DVD

Milton Friedman -Η ελευθερία της επιλογής- Μέρος 7 -Ποιος προστατεύει τον καταναλωτή;

Διάφορες κρατικές υπηρεσίες έχουν δημιουργηθεί με τον ισχυρισμό ότι θα προστατεύουν τον καταναλωτή. Αυτές οι υπηρεσίες περιορίζουν την ελευθερία, καταπνίγουν επωφελείς καινοτομίες και γίνονται ενεργούμενα των κλάδων ή των ομάδων που προορίζονται να ελέγχουν. Ο Φρίντμαν εξηγεί πώς το φαινομενικό χάος της αγοράς, ο ανταγωνισμός πολλών προμηθευτών αγαθών και υπηρεσιών, αποτελεί την καλύτερη προστασία για τα συμφέροντα των καταναλωτών.