7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Οι καινούριες υπηρεσίες της ηλεκτροκίνησης: «κινητή» υπερ-ταχεία φόρτιση

Οι καινούριες υπηρεσίες της ηλεκτροκίνησης: «κινητή» υπερ-ταχεία φόρτιση

Μια μικρή εταιρία με έδρα τη Μασαχουσέτη την ΗΠΑ, η SparkCharge, προτείνει έναν άλλο τρόπο “διεύρυνσης” του δικτύου σταθερών ταχυφορτιστών συνεχούς ρεύματος, που ως γνωστόν αποτελούν προϋπόθεση για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επιτρέποντας τον σχεδόν πλήρη “ανεφοδιασμό” τους σε ενέργεια σε περίπου μισή ώρα, προτείνοντας μία κινητή λύση φόρτισης, με τις δικές της modular συσκευές, που έρχονται και βρίσκουν τον οδηγό που επιθυμεί να φορτίσει γρήγορα το αυτοκίνητό του επί τόπου.

Αφού, λοιπόν, δοκίμασε τις συσκευές της σε συνεργασία με υπηρεσίες οδικής βοήθειας στο Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, η SparkCharge ανακοίνωσε την ευρύτερη διάθεση της υπηρεσίας, που περιλαμβάνει ένα αναβαθμισμένο, μεταφερόμενο σύστημα φόρτισης που ονομάζεται Roadie CCS και συνδυάζεται με την αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά, ChargeUp.

Πρόκειται για ένα φορητό σύστημα φόρτισης το οποίο είναι 100% ηλεκτρικό, χωρίς κάποια γεννήτρια η οποία θα ρύπαινε το περιβάλλον, και βασίζεται σε modules μπαταριών, με κάθε module έχει χωρητικότητα 3,5 kWh για να προσφέρει αυτονομία 25 περίπου χιλιομέτρων σε 15 λεπτά (DC lever 3 / με φορτιστή 150-400 V στα 40 A). Αυτή η ταχύτητα είναι 8 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα τυπικά Wallbox εναλλασσομένου ρεύματος.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ο φορητός φορτιστής Roadie CCS χρησιμοποιεί το Combined Charging Standard (CCS). Ωστόσο χάρη σε ειδικό προσαρμογέα μπορεί να φορτίσει οποιοδήποτε ηλεκτρικό όχημα ανεξαρτήτως του βύσματος το οποίο χρησιμοποιεί για τη σύνδεση στο δίκτυο: CHAdeMO, Tesla, CCS (Combo1, Combo2). Ενώ το γεγονός ότι είναι και αρθρωτό, με τις μπαταρίες του να στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη, του δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του εκάστοτε αυτοκινήτου. Και φυσικά πρόκειται για ένα σύστημα που μεταφέρεται εύκολα, όπου και όταν ζητηθεί, αφού ο φορτιστής έχει βάρος μόλις 9,0 kg, ενώ κάθε module ζυγίζει 29,6 kg.

Με μηνιαίο τέλος συνδρομής 25 δολάρια, οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις περιοχές που θα λανσαριστεί η υπηρεσία (Ντάλας, Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες) - θα μπορούν να “παραγγείλουν” γρήγορη φόρτιση DC όπου κι αν βρίσκονται τα αυτοκίνητά τους. Αυτό είναι όχι μόνο πιο βολικό από το να μεταβείς ο ίδιος σε ένα σταθμό φόρτισης, αλλά και λιγότερο ακριβό σε σχέση με τη χρέωση σε ένα δημόσιο σταθμό φόρτισης. Και όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια πολύ καλή λύση για κάποιον που απλώς κινδυνεύει να “μείνει” από μπαταρία, έχοντας κάνει λάθος υπολογισμούς σε σχέση με τη διαθέσιμη αυτονομία του οχήματός του.

Σύμφωνα με τις τυπικές πρακτικές ταχείας φόρτισης DC, η υπηρεσία ChargeUp θα φορτίζει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μόνο μέχρι το 80% της χωρητικότητάς τους, σε “συνεδρίες” φόρτισης που θα έχουν και χρονικά όρια: 50 λεπτά ανά περίοδο σύνδεσης/αίτημα για τη βασική συνδρομή και 100 λεπτά για τη συνδρομή Premium.

Οι συνδρομητές μπορούν να υποβάλουν ένα αίτημα ανά 24 ώρες, οπότε μέσα σε ένα μήνα, ένας πελάτης της SparkCharge θα μπορούσε να έχει στη αξιοποιήσει 30 φορές αυτή τη φόρτιση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο - και από οικονομική άποψη - η συγκεκριμένη υπηρεσία φαίνεται να συμφέρει, ωστόσο η καθημερινή χρήση μιας τέτοιας υπηρεσίας θα οδηγούσε σε μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Πάντως, έτσι και αλλιώς, η λογική της υπηρεσίας αυτής είναι άλλη: η ταχεία φόρτιση σε περίττωση ανάγκης ή εκεί που δεν υπάρχει υποδομή φόρτισης.

Σημειώστε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε να γίνεται λόγος για φόρτιση επί τόπου. Πέρυσι, μια άλλη αμερικανική εταιρία, η Lightning Systems, είχε παρουσιάσει έναν κινητό φορτιστή τοποθετημένο σε βαν ή ρυμουλκούμενο.

Είναι προφανώς λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με τη γέννηση μιας καινούργιας υπηρεσίας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα - αυτό που το SparkCharge αποκαλεί "φόρτιση ως υπηρεσία" που θα έρθει να καλύψει τα κενά στις υποδομές ή να λειτουργήσει ως υπηρεσία έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της οδικής βοήθειας. Και προφανώς είναι θέμα χρόνου το πότε θα δούμε να κάνει την εμφάνισή της μια αντίστοιχη SparkCharge και στη χώρα μας.