Οι Έλληνες από τη Μίλητο μέχρι τη Σύβαρη

Οι Έλληνες από τη Μίλητο μέχρι τη Σύβαρη

Της Αγγελικής Κώττη

Μετά το «Γιακ» ο Δημοσθένης Παπαμάρκος ανιχνεύει με άλλο τρόπο την ανθρώπινη ψυχή. Το έργο του «Εξημέρωση» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, είναι εξαιρετικό, όπως και η παράσταση. Αν προτιμάτε μουσική, ο Χρήστος Θηβαίος παρουσιάζει αύριο Σάββατο και το ερχόμενο Σάββατο, τον «Άμλετ της σελήνης» στη «Σφίγγα». Η διονυσιακή μουσική και οι χοροί της Κούβας έρχονται στο Christmas Theater για μια νύχτα, ενώ για τους μικρούς ανοίγει «Το σπίτι του Καραγκιόζη».

Πώς γίνεται μέσα σε μια στιγμή να ξεχνάμε αυτό που λίγο πριν συγκλόνιζε την ψυχή μας; Μήπως με την αφήγηση των δεινών το μόνο που μένει είναι μια «εξημερωμένη» -εκλεπτυσμένη εκδοχή τους; Αρκεί ο παρηγορητικός λόγος για να απαλύνει τον πόνο; Και τι είναι αυτό που εκπίπτει από την πραγματικότητα όταν αυτή γίνεται ιστορία;

Ο ιστορικός και συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος, στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, γράφει την Εξημέρωση (2019), μια παραβολή για το πώς ο λόγος εξημερώνει και υποτάσσει την πραγματικότητα, που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση έως 26 Ιανουαρίου. Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί ένα έργο που ταλαντεύεται ανάμεσα στη μνήμη του παρελθόντος και τη μαρτυρία του παρόντος, με τους Νίκο Γιαλελή, Μάνο Πετράκη, Κωνσταντίνα Τάκαλου και τη συμμετοχή των Ξένια Καλογεροπούλου, Ηλία Κατέβα, Ελίνα Ρίζου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μίλητος και Σύβαρις. Η μία εκεί που είναι για τους Έλληνες η Ανατολή, η άλλη εκεί που είναι η Δύση. Κι ανάμεσά τους; Οι τρεις εκδοχές ενός «Πιστού» και οι νεκροί του. Στάχυα, άμμος, νερό της θάλασσας, πέτρες –χαλάσματα της αλλοτινής του Πατρίδας, ένα σκοινί αιώρησης, λίγο ψεύτικο αίμα, το φως ενός προτζέκτορα, φωτογραφίες και βίντεο - ντοκουμέντα της σύγχρονης Ιστορίας είναι τα υλικά αυτής της παράστασης που ανακαλεί αφηγήσεις από τα βάθη της Ελληνικής Ιστορίας. Αντλώντας στοιχεία από τον ποιητικό λόγο της τραγωδίας και τη χορική της λειτουργία, αυτή η ιστορική παραβολή επιχειρεί να αναδείξει μέσα από την κυριολεξία της ότι η ιστορία όσο κι αν επαναλαμβάνεται καταφέρνει πάντα να μας πνίγει και να μας ξεπερνά.

Η καταστροφή της Μιλήτου. Η σιωπή των Συβαριτών. Το απαγορευμένο έργο του Φρυνίχου και ο έντεχνος θρήνος των Αθηναίων συνομιλούν με ντοκουμέντα της σύγχρονης Ιστορίας. Το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν. Οι ζωντανοί συνομιλούν με τους νεκρούς τους. Η μνήμη, όμως, είναι κατασκεύασμα των ζωντανών.

Ερμηνεύουν: Νίκος Γιαλελής, Μάνος Πετράκης, Κωνσταντίνα Τάκαλου

Συμμετέχουν: Ξένια Καλογεροπούλου, Ηλίας Κατέβας, Ελίνα Ρίζου

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Άμλετ της Σελήνης

Ο Χρήστος Θηβαίος παρουσιάζει για δύο ακόμα παραστάσεις τις καλύτερες στιγμές του, από τους «Συνήθεις Υπόπτους» και τον «Άμλετ της Σελήνης» έως το «Σιδερένιο νησί» και το «Από τους κήπους των ψιθύρων» από την καινούργια του συνεργασία με τον Χάρη Κατσιμίχα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει ένα μουσικό ταξίδι στη γειτονιά του Χάρη Κατσιμίχα στο Μπραχάμι και φυσικά μια μεγάλη στάση στη δική του γειτονιά, τα Εξάρχεια που συνδέθηκε με τους: Νικόλα Άσιμο, Παύλο Σιδηρόπουλο, Αρλέτα, Κατερίνα Γώγου.

Συνοδοιπόροι όπως και στις περσινές του εμφανίσεις, οι εκρηκτικοί String Demons, το ντουέτο των αιρετικών εγχόρδων!

Σάββατο 18 και 25 Ιανουαρίου: Χρήστος Θηβαίος και String Demons

Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

Ώρα έναρξης: 22:30

Είσοδος 13 ευρώ με μπύρα/κρασί

Η Κούβα είναι χορευταρού!

Η μουσική και ο χορός είναι η ουσία της ζωής στην Κούβα. Εδώ και χρόνια οι Κουβανοί προσπαθούν να τελειοποιήσουν αυτή την τέχνη και μέσα από αυτήν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Ακολουθούν πιστά όσα έλεγε ο διάσημος εθνικός ποιητής τους, Χοσέ Μαρτί: “Κάθε ανθρώπινο ον έχει μέσα του έναν ιδανικό άνθρωπο, όπως ακριβώς κάθε κομμάτι μαρμάρου περιέχει σε ακατέργαστη μορφή ένα άγαλμα τόσο όμορφο όσο αυτό του θεού Απόλλωνα που έφτιαξε ο Έλληνας Πραξιτέλης…”

Οι ζωντανοί θρύλοι της μουσικής, οι παθιασμένοι χοροί, οι εξωτικές εικόνες και οι αξέχαστες μελωδίες μας οδηγούν σε ένα ταξίδι σε νύχτες μαγικές, σε μια μουσικοχορευτική παράσταση για την Κούβα με το εξαιρετικό συγκρότημα Buena Vista Band".  Απολαύστε την αυθεντική χαρά της ζωής και ανακαλύψτε τις υπέροχες φωνές της Κούβας στα διάσημα τραγούδια όπως το Guantanamera, το Besame Mucho, το Chan Chan ή το Candela και το El Cuarto de Tula αλλά και το Dos Gardenias και τόσα άλλα.

Όχημα η "Buena Vista Band" με μοναδικούς μουσικούς και τραγουδιστές αλλά και οι χορευτές του "El Grupo de Bailar", συνολικά σαράντα μουσικοί και χορευτές καθώς και πάνω από 150 υπέροχα χειροποίητα κοστούμια και εντυπωσιακά σκηνικά που μας ταξιδεύουν στα σοκάκια της Αβάνας. Μια πόλη πολύχρωμη, γεμάτη πάθος και ψυχή, μια πόλη που σε συνεπαίρνει και σε παρασύρει σε ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο.

Το Pasión de Buena Vista έρχεται στο Christmas Theater αύριο Σάββατο στις 8μμ για να μας χαρίσει μια νύχτα στην Αβάνα που θα μας μείνει αξέχαστη.

Καλωσορίσατε στο «Σπίτι του Καραγκιόζη»!

Από αύριο Σάββατο ο Hλίας Καρελάς, η Αρετή Κετιμέ και η παρέα τους υποδέχονται το κοινό στο στέκι του θεάτρου σκιών στο Μέγαρο Μουσικής, κάθε εβδομάδα, και ανεβάζουν στην αυλή του σπιτιού

το νέο έργο «Ο Καραγκιόζης και το δέντρο της μουσικής» σε συμπαραγωγή του θιάσου Ηλία Καρελλά και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στην παιδική σκηνή β' (φουαγιέ του ισογείου) στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου για το κοινό, αλλά και καθημερινά για σχολεία.

Φέτος σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι που θα διαρκέσει έως τις 11 Απριλίου 2020, μουσική συνοδοιπόρος του θα είναι η Αρετή Κετιμέ που θα μας μαγέψει με τη φωνή και το σαντούρι της.

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 300 τ.μ. στο Φουαγιέ Ισογείου ζωντανεύουν τρισδιάστατα το εσωτερικό του σπιτιού του Καραγκιόζη και η ιστορία του θεάτρου σκιών από τη γέννησή του ως τις μέρες μας. Με οδηγούς τους εμψυχωτές, οι μικροί θεατές ταξιδεύουν στον χωροχρόνο μέσα από μια μοναδική βιωματική εμπειρία! 

Μέσα από μια πολυδιάστατη παράσταση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο ανακαινισμένο σπίτι του Καραγκιόζη, θα ανακαλύψουμε μυστικά κρυμμένα στα βάθη των αιώνων μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και θα δούμε σπάνιες συλλεκτικές φιγούρες του θεάτρου σκιών από όλο τον κόσμο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στο τέλος αυτής της υπέροχης διαδρομής, ο Ηλίας Καρελλάς στήνει το λευκό πανί του στην αυλή του σπιτιού του Καραγκιόζη και, μαζί με όλους τους αγαπημένους ήρωες του θεάτρου σκιών, μας προσκαλεί να απολαύσουμε την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το δέντρο της μουσικής» (νέα παραγωγή)! Ένα πολυθέαμα με γιγαντοφιγούρες και ζωντανή παραδοσιακή μουσική! 

Τον Ηλία Καρελλά και την Αρετή Κετιμέ (φωνή, σαντούρι) πλαισιώνουν ο Τάσος Αντωνίου (κιθάρα, μπουζούκι, τραγούδι), ο Έκτορας Κυριάκου (βιολί, λαούτο, μαντολίνο, τραγούδι), η Δήμητρα Κώνστα (εμψύχωση, χειρισμός φιγούρας), η Όλγα Παπαθεοδώρου (εμψύχωση, κρουστά) και ο Νικόλας Τζιβελέκης (εμψύχωση, χειρισμός φιγούρας).

Το σπίτι του Καραγκιόζη

«Ο Καραγκιόζης και το δέντρο της μουσικής»

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία

Δευτέρα έως Παρασκευή (ώρα έναρξης 10:30 π.μ.)

Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες: 210 7777 104, 210 7777 124

Παραστάσεις για το κοινό κάθε Σάββατο από 18.1.20 έως 11.4.20

(ώρα έναρξης 17:00)

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

10 € (γενική είσοδος)