7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Οι «διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους και τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων

Οι «διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους και τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι εξελίξεις αναφορικά με τις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, με την 18η Ιουνίου, ημερομηνία που αναμένεται να υλοποιηθεί ο στόχος της διάθεσής εμβολίων για όλες τις ηλικιακές ομάδες να θεωρείται ως αυτή που θα δώσει το έναυσμα για αποφάσεις από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή προωθείται και η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν παραμείνει σε εφαρμογή.

Το θέμα των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους αποτελεί πλέον την αναγκαία εκείνη συνθήκη που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση σε όλους όσοι αποφεύγουν για διάφορους λόγους (χωρίς να εντάσσονται στους αρνητές) να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Ελευθερία, με πρόταγμα την διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά το φθινόπωρο και αφορά την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης, αλλά και σε χώρους όπως τα θέατρα οι κινηματογράφοι, καθώς και αυτούς εκδηλώσεων μουσικών θεατρικών ακόμη και αθλητικών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε και επανέλαβε την ανάγκη να συμμετάσχουν όσοι περισσότεροι γίνεται στο πρόγραμμα του εμβολιασμού περιγράφοντας παράλληλα ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η παροχή διευκολύνσεων σε όσους έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει μέρος στην προσπάθεια να χτιστεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας.

Περιγράφοντας τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη λήψη των μέτρων που απαιτούνται ώστε να διακοπεί η αλυσίδα της διασπορά του θα είναι συνεχής και θα αφορά όλους τους τομείς. Άλλωστε στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

Στο πλαίσιο αυτό τα επόμενα βήματα περιγράφονται ως εξής:

- Μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα ανοίξουν τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες και θα παραδοθούν καινούργιες δόσεις εμβολίων  στη χώρα μας ώστε να υπάρχει πλήρης επάρκεια. 

- Η κυβέρνηση, αμέσως μετά, θα δώσει ένα ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου όλοι να κλείσουν τα ραντεβού της αρεσκείας τους. «Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσει ο πολίτης ότι εξαναγκάζεται» τονίζει αρμόδιο στέλεχος στο Liberal.gr. Το διάστημα αυτό, χωρίς ακόμα να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, προσδιορίζεται σε τουλάχιστον ενάμιση μήνα. 

- Με την πάροδο του διαστήματος, μέσα στο οποίο οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κλείσει το ραντεβού τους, τότε η κυβέρνηση θα κάνει τις παρεμβάσεις της, τόσο ως προς τα δικαιώματα των εμβολιασμών όσο και ως προς την υποχρεωτικότητα. 

Βασική παράμετρος σε αυτόν τον οδικό χάρτη θα παίξει και το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής που θα παραδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το προσεχές διάστημα και θα έχει να κάνει με ζητήματα που σχετίζονται με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ειδικές κατηγορίες.

«Το κράτος δικαίου δεν επιβάλλει υποχρεωτικότητα, εκτός από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Όμως το να έχουν περισσότερες δυνατότητες οι εμβολιασμένοι πολίτες είναι κάτι φυσιολογικό» επισημαίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού αποτυπώνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθηθεί. 

Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση θέλει να δώσει περισσότερες «ελευθερίες» στους πολίτες γιαυτό και εισηγείται στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων μία σειρά καινούργιας χαλάρωσης, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο. 

- Επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ώρα, δηλαδή στις 01.30.

- Άρση της απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση. 

- Αύξηση του αριθμού καλεσμένων στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι-βαφτίσεις), αλλά από την 1η Ιουλίου.

Η επιτροπή συνεδριάζει πιθανότητα το πρωί της Τετάρτης, όποτε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.