Οι αποφάσεις για το διαβατήριο εμβολιασμού να ευθυγραμμίζονται με το δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Γ.Γ. Συμβουλίου της Ευρώπης

Οι αποφάσεις για το διαβατήριο εμβολιασμού να ευθυγραμμίζονται με το δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την ανάγκη οι αποφάσεις των κυβερνήσεων για το διαβατήριο εμβολιασμού να είναι συνεπείς με το δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προέταξε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε νωρίτερα σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι και ενημερωμένοι,» τόνισε η γενική γραμματέας, προσθέτοντας ότι η οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να ξεφεύγει από τον δημοκρατικό έλεγχο.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει στις παρούσες συνθήκες να λάβουν υπόψη τους θέματα ανταγωνισμού και διαφόρων αντιξοοτήτων στην εμβολιαστική τους στρατηγική.

Η κα Buric χαρακτήρισε την παρούσα υγειονομική κρίση ως ένα κινούμενο στόχο που δημιουργεί συνεχώς καινούργια ερωτήματα. Η Αναπτυξιακή μας Τράπεζα, για παράδειγμα, έχει επενδύσει πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών ώστε να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ανέφερε.

Επίσης, η Ευρωπαία αξιωματούχος αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση της υγειονομικής κρίσης, η οποία κατέστησε αναγκαία τη βελτίωση του ευρωπαϊκού χάρτη κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η αμεσότερη υλοποίηση και αποτελεσματικότητα, αλλά και ένας πρωτοποριακός τρόπος σκέψης, είναι πλέον τα νέα ζητούμενα της ευρωπαϊκής προσέγγισης στα κοινωνικά δικαιώματα, τόνισε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.