Οι αντιδράσεις των νέων και οι συγκεντρώσεις φέρνουν πιο νωρίς άρση μέτρων
Το τελευταίο μίλι των περιορισμών

Οι αντιδράσεις των νέων και οι συγκεντρώσεις φέρνουν πιο νωρίς άρση μέτρων

Με αστυνομικές δυνάμεις παραταγμένες έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου τα τελευταία βράδια έχουμε δει σκηνές απίστευτου συνωστισμού σε κορονοπάρτι με εκατοντάδες νέους να συνωστίζονται στον προαύλιο χώρο του χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, καθίσταται ακόμα πιο επιβεβλημένη η χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών, ώστε να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα, τα οποία τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν ανησυχητικά απειλώντας με πισωγυρίσματα της επιδημιολογικής καμπύλης.

«Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τους νέους που κατακλύζουν τις πλατείες»σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής έχοντας απόλυτη επίγνωση και της αίσθησης του «αλώβητου» που έχουν τα νιάτα και τις έμφυτης αντιδραστικότητάς τους.

Οι νέοι δεν κινδυνεύουν - πλην ελαχίστων περιπτώσεων - από βαριά νόσηση αλλά μπορούν να μεταφέρουν τη λοίμωξη στους οικείους τους, και οι οικείοι τους ειδικά τα ηλικιωμένα και ευπαθή άτομα δεν είναι όλα εμβολιασμένα όπως άλλωστε προκύπτει και από τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικία, όπως επισημαίνει ο καθηγητής.

Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάποια από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους νέους από ότι αναμέναμε - το έχουμε δει με τη βρετανική μετάλλαξη αυτό ξεκάθαρα, οπότε ουσιαστικά ζητάμε από τα νιάτα να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή, καθώς είμαστε (κυριολεκτικά) στο τελευταίο μίλι για την άρση των τελευταίων περιορισμών.

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη των νέων να διασκεδάσουν, να ξαναβρεθούν με τους φίλους τους, να κάνουν όλα αυτά τα οποία στερήθηκαν όλους αυτούς τους μήνες και καθώς όλοι υπήρξαμε νέοι μπορούμε όλοι να το αντιληφθούμε πόσο δυνατή είναι αυτή η ανάγκη ωστόσο είναι πραγματικά ζήτημα λίγων ημερών υπομονής.

Όσο βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τόσο θα αίρονται ο ένας μετά τον άλλον οι τελευταίοι εναπομείναντες περιορισμοί ώστε να μπορέσουν να διασκεδάσουν - όχι όμως με αυτές τις εικόνες που βλέπουμε οι οποίες είναι ανησυχητικές» επισημαίνει ο Δ. Παρασκευής.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν την άρση των περιορισμών διανύουμε πραγματικά το τελευταίο μίλι, με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να συνεδριάζει σήμερα για τη μετακίνηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά μία ώρα πιο πίσω, στη 1.30 πμ ώστε να μπορεί η εστίαση να μένει 1 ώρα παραπάνω ανοιχτή και για να ξεκινήσουν τα …όργανα (της μουσικής) σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και beach-bar ήδη από το Σαββατοκύριακο, μια έως δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Θα συζητηθεί και η αύξηση του αριθμού των προσκεκλημένων σε δεξιώσεις και εκδηλώσεις από τα 100 άτομα στα 200, που πλέον θα τρώνε και θα διασκεδάζουν μετά μουσικής ενώ αναμένεται να αποφασιστεί και το άνοιγμα των δια ζώσης φροντιστηρίων και για τους άλλους μαθητές, πέραν των μαθητών της Γ Λυκείου.

Από τη δική του μεριά ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι τα στελέχη του κορονοϊού που κυκλοφορούν στον ελλαδικό χώρο είναι κατά 73% πιο μεταδοτικά από το αρχικό στέλεχος και συνεπώς είναι θετικό το ότι μειώνονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς και όλοι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να ξεφύγουμε από τον μοναδικό μας στόχο του γρήγορου εμβολιασμού.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δείχνουν πως από τους 392 διασωληνωμένους ασθενείς μόλις οι 5 ήταν εμβολιασμένοι.