7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Οι αγορές δεν περιμένουν «σαμαράκι» από την ομιλία Πάουελ στο Jackson Hole

Οι αγορές δεν περιμένουν «σαμαράκι» από την ομιλία Πάουελ στο Jackson Hole

Μετά από εβδομάδες προσμονής οι επενδυτές έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για την ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στο συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή, θεωρώντας ότι ο Τζερόμ Πάουελ δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να ταράξει τα νερά.

Μερικοί πίστευαν ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Πάουελ να δώσει το στίγμα των προθέσεων της Federal Reserve για το πότε θα αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, δηλαδή τα $120 δις που δαπανά μηνιαίως για αγορές χρεογράφων, πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που έχει στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Ωστόσο, στους κόλπους της Fed δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί η πλήρης σύμπνοια για το πότε θα πρέπει να αρχίσει το λεγόμενο tapering και αρκετοί επενδυτές δεν αναμένουν αποκαλύψεις από τον Πάουελ που θα ταρακουνήσουν τις αγορές, εκτιμώντας ότι η κεντρική τράπεζα θα θελήσει να δει πρόσθετα στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό αλλά και για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στην οικονομία.

Οι αγορές δείχνουν μάλλον ουδέτερη στάση και οι επενδυτές δεν προβαίνουν σε μεγάλα στοιχήματα ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street σημειώνουν νέα υψηλά και οι αγορές παραγώγων δείχνουν μάλλον αδιάφορες. 

Μόνο στην αγoρά ομολόγων έχει παρατηρηθεί συγκριτικά μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

Οι απόψεις των αξιωματούχων της Fed δείχνουν να εξελίσσονται λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού με τον διοικητή της Fed του Ντάλας Ρόμπερτ Κάπλαν να δηλώνει πρόσφατα ότι μπορεί να αναθεωρήσει την άποψη του για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων αυτό το φθινόπωρο.

Ακόμη και όταν ξεκινήσει το tapering της Fed, αρκετοί εκτιμούν ότι δεν θα προκαλέσει αναστάτωση παρόμοια με αυτή που συνέβη το 2013 όταν ο τότε επικεφαλής Μπεν Μπερνάκε ανακοίνωσε σε επιτροπή της βουλής ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβράδυνε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, το μέγεθος της αντίδρασης στις αγορές σε τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι μικρότερο σε σύγκριση με το 2013 καθώς η αλλαγή πολιτικής της Fed θα επικοινωνηθεί με ξεκάθαρο τρόπο.

Τον Ιούλιο ο Πάουελ έφθασε κοντά στο να αποκαλύψει τον σχεδιασμό για ένα tapering, λέγοντας ότι στη συνεδρίαση του μηνός εκείνου οι αξιωματούχοι συζήτησαν για το πότε θα συζητήσουν το ζήτημα.

Σε μια περίοδο που η μεταβλητότητα στην αγορά ισοτιμιών είναι πολύ χαμηλή, όπως φαίνεται και από τον δείκτη FX Volatility της Deutsche Bank που βρίσκεται κοντά σε ιστορικό χαμηλό, οι διαπραγματευτές συναλλάγματος δεν περιμένουν την ομιλία του Πάουελ να ταράξει την ηρεμία στην αγορά που είναι προετοιμασμένη για ένα χασμουρητό.

Η δραστηριότητα στην αγορά χρηματιστηριακών παραγώγων επίσης δεν δείχνει κάποια νευρικότητα. Τα δικαιώματα στον δείκτη S&P 500 τιμολογούν ημερήσια μεταβλητότητα της τάξης του 0.6% την Παρασκευή.

Στην αγορά ομολόγων, ο δείκτης MOVE της BofA που δείχνει τις προσδοκίες των trader για μεταβλητότητα στα κρατικά ομόλογα βρίσκεται λίγο πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Μέχρις ότου υπάρξουν νέα μακροοικονομικά στοιχεία και συγκλίνουν οι απόψεις των μελών της επιτροπής Open Market της Fed για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν αναμένονται σημαντικές κινήσεις στα κρατικά ομόλογα.

Ωστόσο, υπάρχει και ένας βαθμός επιφυλακτικότητας.

Σύμφωνα με την Pictet Wealth Management, «ο Πάουελ θα πρέπει να πει κάτι στο Jackson Hole. Έχουμε ακούσει τις απόψεις των διοικητών των παραρτημάτων της Fed και η αγορά περιμένει να ακούσει τι σκέπτεται ο επικεφαλής της Fed”.