Οφειλές ύψους 2,5 δισ. ευρώ αφορά η νέα ρύθμιση

Οφειλές ύψους 2,5 δισ. ευρώ αφορά η νέα ρύθμιση

Ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν σε 12 ή 24 δόσεις χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Η νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών αφορά τις οφειλές Μαρτίου έως Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα όσους έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων που έχουν ανασταλεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 1,5 δισ. ευρώ αφορά οφειλές η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί (τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο και Μάιο), ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ είναι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που βρίσκονται επίσης σε αναστολή.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου έως και τον Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου, και μάλιστα από το 2021».

Στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να υπαχθούν:

- Επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά με απόφαση της κυβέρνησης.

- Επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

- Εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

1. Η έκτακτη ρύθμιση θα ξεκινήσει στα τέλη του φθινοπώρου με τη λήξη των αναστολών των φορολογικών υποχρεώσεων. Η ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας και μέσω αυτή θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί να υποβάλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. 

2. Η ρύθμιση αφορά όλες τις οφειλές τακτικές  (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.)  και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί. 

3. Οσοι επιλέξουν 12 δόσεις θα αποπληρώσουν το χρέος χωρίς καμία επιβάρυνση δεδομένου ότι θα είναι άτοκες. Όσοι επιλέξουν περισσότερες δόσεις και μέχρι 24 το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2-2,5%. Σημειώνεται ότι σήμερα τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων κυμαίνονται από 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. 

Με τη νέα ρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει να μην συσσωρευτούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους πολλές φορολογικές υποχρεώσεις για τα  νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Εκτός των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί από τα τέλη Ιουλίου ξεκινά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν και τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας Ακινήτων. Με στόχο λοιπόν η κυβέρνηση να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προχώρησε στη νέα έκτακτη ρύθμιση έτσι ώστε να αποφευχθεί οι οφειλές αυτές να καταστούν ληξιπρόθεσμες και να ενταχθούν στην τεράστια δεξαμενή που ξεπερνάει σήμερα τα 104 δισ. ευρώ.