Οδεύουμε προς τη μεγαλύτερη καραντίνα της ιστορίας;

Οδεύουμε προς τη μεγαλύτερη καραντίνα της ιστορίας;

Εξαρχής και κατόπιν μελέτης  η στήλη είχε υιοθετήσει την άποψη ότι τα μοντέλα που βασίζονται στον SARS ήταν πλήρως ακατάλληλα για τον υπολογισμό των οικονομικών επιπτώσεων της τρέχουσας επιδημίας.

Η χαμηλή θνησιμότητα ήταν η αιτία του αρχικού εφησυχασμού των αγορών, αλλά ο εξαιρετικά εύκολος τρόπος μετάδοσης, ενώ ο ασθενής είναι ακόμα ασυμπτωματικός  και ο μεγάλος χρόνος επώασης είναι δύο στοιχεία που αποτελούν βασική ειδοποιό διαφορά από τον SARS. 

Ως εκ τούτου απαιτούν απομόνωση των φορέων και αναστολή δραστηριοτήτων, με σφραγισμένα διεθνή σύνορα και σπασμένες αλυσίδες εφοδιασμού ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, οι αναλυτές μέχρι πρότινος ισχυρίζονταν ότι χάρη στα δρακόντεια μέτρα της Κίνας, ο COV-2019  θα μείωνε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας από 5,9%, μόλις στο 5,7% και η παγκόσμια ανάπτυξη ουσιαστικά θα επηρεαζόταν κατά ένα πολύ μικρό βαθμό.

Πολλοί μάλιστα πρότειναν ότι σε μια διόρθωση των αγορών, καλό θα ήταν οι επενδυτές να εκμεταλλευτούν την πτώση, έναντι να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη τύπου V, όπως είχε γίνει και στο SARS.

Βέβαια ουδείς δεν προσδιόρισε το ποσοστό διόρθωσης που πρέπει να ενεργοποιήσει τους επενδυτές έναντι να  ποντάρουν στην ανάκαμψη- ελατήριο.

Το αποκορύφωμα δε ήταν ότι μόλις πριν μια εβδομάδα πολλές από τις ευρωπαϊκές αγορές έδωσαν νέα υψηλά, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον γερμανικό δείκτη Dax, τη στιγμή που η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος σε όλο του το μεγαλείο!

Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε διαφορετικά , με τις διεθνείς αγορές να αντιδρούν με έντονη κάθοδο στην αρχή της εξάπλωσης της επιδημίας στις δυτικές χώρες.

Η στήλη έχει δεχτεί άπειρα mails για τις πρώτες τεχνικές στηρίξεις τόσο του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και των ευρωπαϊκών αγορών.

Όμως τι νόημα έχει να γράψει κανείς για τεχνικές στηρίξεις για παράδειγμα στη ζώνη 779-790 για το ελληνικό χρηματιστήριο, όταν οι ρευστοποίησεις πυροδοτούνται από συστημική πηγή;

Σε 5 εως 10 ημέρες θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη.

Την ακριβή έκταση της προσβολής δεν θα μπορέσουμε να την υπολογίσουμε  πριν τους δύο τουλάχιστον μήνες.

Όσον αφορά τις  επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 5 εως 6 μήνες για μια ολοκληρωμένη άποψη, αν και κάποιοι αναλυτές μεγάλων «σπιτιών» φαίνονται πολύ νωρίς, πολύ κατηγορηματικοί στις προβλέψεις τους.

Αν προσθέσουμε το γεγονός  ότι με εξαίρεση αγορές όπως η ελληνική, πολλές από τις διεθνείς αγορές κινούνται σε ιστορικά υψηλά, κατανοούμε ότι το βάρος μιας αρνητικής ειδησιογραφίας τις επόμενες ημέρες, θα δράσει πολλαπλασιαστικά.

Υπάρχουν και καλά  νέα

Και ενώ ο αριθμός των νέων μολύνσεων εκτός Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται, ο ημερήσιος ρυθμός αύξησης στην Κίνα φαίνεται να έχει συρρικνωθεί - εάν οι αριθμοί είναι αξιόπιστοι- δημιουργώντας μια κάποια αισιοδοξία. 

Επιπλέον, υπήρξαν δημοσιεύματα χτες, ότι  ο Κινέζος πρέσβης στη Μόσχα δήλωσε ότι η χώρα του έχει παρασκευάσει εμβόλιο κατά του κοροναϊού, το οποίο ναι μεν έχει  ήδη δείξει την αποτελεσματικότητα του, ωστόσο απαιτούνται πρόσθετες δοκιμές. 

Πιο συγκεκριμμένα ο  Τζαν Χανχουέι δήλωσε: «Οι επιστήμονες μας ήδη έχουν δώσει την τρισδιάστατη περιγραφή του κοροναϊού, η οποία συνιστά μια πολύ καλή βάση για την επεξεργασία του εμβολίου. Στην Κίνα ήδη έχουν παρασκευάσει εμβόλιο το οποίο επιδεικνύει ανοσία. Όμως, αυτά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, απαιτείται ακόμη χρόνος για περαιτέρω πειράματα και περαιτέρω επεξεργασία του εμβολίου»
 

Ο Κινέζος πρέσβης δήλωσε επίσης ότι η κινεζική ιατρική και τα κινεζικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κορονoïού είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 85% , ενώ σε μερικές περιοχές η αποτελεσματικότητα ξεπερνά το 90%.

Όπως και να έχει,  αυτή η εβδομάδα και η επόμενη  είναι ίσως οι πιο κρίσιμες όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, τόσο για τις εξελίξεις στην Κίνα, όσο και όσον αφορά την ανταπόκριση των ευρωπαϊκών χωρών στο να επιβάλλουν ένα αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο.

Οι προεκτάσεις

Ένα εξαιρετικό άρθρο στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα αναπτύσσει τις πιθανότητες για  πιθανές αλλαγές εφεξής στις μετακινήσεις, είτε για τουριστικούς λόγους, είτε για επαγγελματικούς, ακόμα και μετά την λήξη της επιδημίας.

Για παράδειγμα, τα στελέχη των εταιρειών θα είναι λιγότερο πρόθυμα να συνεργαστούν με χώρες, οι οποίες λειτουργούν  ως ο επωαστήρας θανατηφόρων ιών στον κόσμο.

"Η ταχεία συγκράτηση και η κλιμάκωση της μόλυνσης είναι αμφότερες οι πιθανότητες και θα οδηγήσουν σε πολύ διαφορετικές προβλέψεις ανάπτυξης αλλά και συμπεριφορών", αναφέρει το Bloomberg Economics.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η ιική επιδημία βλάπτει ήδη τις επιχειρήσεις.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τις πτήσεις εντός και εκτός της χώρας.
Πρώτη η  Hyundai Motor δήλωσε ότι αναστέλλει τις γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια αυτοκινήτων της στη Νότια Κορέα λόγω της έλλειψης εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα. 

Η Apple, η οποία κερδίζει περίπου το ένα τέταρτο των λειτουργικών εσόδων της στην Κίνα, έκλεισε επίσης  όλα τα γραφεία και τα καταστήματα της.

Η Levi Strauss & Co. έκλεισε και αυτή  ένα μεγάλο κατάστημα στο Wuhan που άνοιξε μόλις τέσσερις μήνες πριν.
Και αυτά είναι μόνο κάποια από τα ηχηρά ονόματα,  ενώ ο κατάλογος συνεχώς αυξάνεται.

Το θέμα είναι:

Για πόσο καιρό η μεταποίηση στην Κίνα θα υπολειτουργεί.

Ποιές θα είναι οι εξελίξεις στον υπόλοιπο αναδυόμενο κόσμο, στον οποίο έχει μετακομίσει ήδη ένα μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ειδικά όσον αφορά τις Φιλιππίνες, την Καμπότζη και την Ινδονησία, θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει ένα «ιδιαίτερο» άγχος, όχι μόνο λόγω των στενών δεσμών που έχουν και οι τρεις χώρες με την Κίνα, αλλά και λόγω της  έλλειψης περίπλοκων τεχνολογιών και διαδικασιών ανίχνευσης του ιού.

Επιπλέον, υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα:

Όρισμένοι ηγέτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο φαίνονται υπερβολικά «χαλαροί», όσον αφορά την νέα επιδημία.

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν για παράδειγμα  δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Ιανουαρίου ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου γιατί δημιουργούν ένα κλίμα φόβου!!!

Τέτοιες δηλώσεις μας κάνουν να φοβόμαστε ότι ο νέος κορονοϊός θα μπορούσε τελικά να είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εκτός Κίνας,  παρά εντός.
 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες