Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν είναι ο άσος στο μανίκι της UEFA

Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν είναι ο άσος στο μανίκι της UEFA

Η πρόσληψη του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν στο ρόλο του Chief Football Officer της UEFA – μια θέση που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι' αυτόν έγινε σε κομβικό σημείο για το μέλλον του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Με τις «μεγάλες» ομάδες να πιέζουν για μεγαλύτερο έλεγχο στο Champions League, τόσο όσον αφορά στον τρόπο διεξαγωγής του, όσο και στο οικονομικό σκέλος, ο Κροάτης πρώην ποδοσφαιριστής και τα τελευταία χρόνια παράγοντας αναλαμβάνει την αποστολή να τους πείσει να βάλουν στην άκρη, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, τα πλάνα δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League.

Ο Μπόμπαν, ο οποίος στην ποδοσφαιρική του καριέρα ήταν ένας εξαιρετικός μέσος, σταμάτησε το 2002. Εκτοτε πήρε πτυχίο στις Κοινωνικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, αλλά παρέμεινε συνδεδεμένος με το άθλημα ως σχολιαστής αγώνων και αρθρογράφος, ενώ ήταν και διαχειριστής της κροατικής αθλητικής εφημερίδας «Sportske novosti». Το 2016, ο Τζάνι Ινφαντίνο, που μόλις είχε εκλεγεί πρόεδρος της FIFA, του έδωσε τη θέση του υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα. Ο Μπόμπαν έγινε κάτι σαν το δεξί του χέρι.

Το ίδιο αναμένεται να κάνει και για τον πρόεδρο της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν. Ο Μπόμπαν στα τρία χρόνια που έμεινε στη FIFA, προτού αποδεχθεί την πρόταση της Μίλαν, της ομάδας που έπαιξε για μια δεκαετία, έκανε μια πολύ σημαντική δουλειά για λογαριασμό του Ινφαντίνο. Επεισε αρκετές ομάδες να αποδεχθούν την πρόταση του για αλλαγή του φορμάτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, στο οποίο τα επόμενα χρόνια θα συμμετέχουν 24 ομάδες από όλο τον κόσμο με τις οχτώ από αυτές να είναι ευρωπαϊκές.

Ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) ήταν αντίθετος με τα σχέδια της FIFA και έτοιμος ακόμη και να μποϊκοτάρει την ιδέα του Ινφαντίνο για την οποία έχει λάβει τεράστια χρηματοδότηση, ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το lobbying του Μπόμπαν έπιασε τόπο. Γνωστός για τις καλές του σχέσεις με τους πρώην συναθλητές του που πλέον ολοένα και περισσότερο έχουν πόστα σε κλαμπ ή σε Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, δεν έμεινε ούτε ένα χρόνο στη Μίλαν εξαιτίας των διαφορών στο εσωτερικό του συλλόγου.

Τώρα, επανέρχεται στο προσκήνιο. Την Παρασκευή η UEFA, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Διοργανώσεων Συλλόγων και η ECA έκαναν πρόοδο όσον αφορά στην ολοκλήρωση της πρότασης που θα παρουσιαστεί στο αυριανό Εκτελεστικό Συμβούλιο και στο Κογκρέσο της Τρίτης και θα αφορά στις αλλαγές στο Champions League, στο Europa League και στο Europa Conference League από την σεζόν 2024-25.

Επειτα, ο Μπόμπαν θα κληθεί να ενώσει την ποδοσφαιρική Ευρώπη και πίσω από μια υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 και ο Τσέφεριν τον θεωρεί απαραίτητο για να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη FIFA. Ως τώρα, ενδιαφέρονται για τη διοργάνωση οι Βρετανοί με τους Ιρλανδούς και οι Ισπανοί με τους Πορτογάλους. Ο Τσέφεριν θέλει να μείνει μια η οποία θα σταθεί απέναντι από την συνυποψηφιότητα της Ουρουγουάης με την Αργεντινή που έχουν ως ισχυρό επιχείρημα πως το Μουντιάλ στην συμπλήρωση των 100 χρόνων του πρέπει να επιστρέψει εκεί όπου άρχισε, ενώ και η Κίνα ετοιμάζεται να μπει στο... παιχνίδι.