Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται στη Ρουάντα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται στη Ρουάντα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκάμε με την ευκαιρία μιας σύντομης επίσκεψης στη Ρουάντα, τρίτο και τελευταίο σταθμό της αφρικανικής περιοδείας του μετά τη Νότια Αφρική και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η επίσκεψή του στο Κιγκάλι πραγματοποιείται την επομένη των συναντήσεων που είχε στη ΛΔ του Κονγκό που αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη της Ρουάντα σε μια οργάνωση ανταρτών που δρα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ του Κονγκό, η οποία έχει τεκμηριωθεί σε μεγάλο βαθμό από μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, που έφθασε στο Κιγκάλι χθες, Τετάρτη, το βράδυ, αναμένεται επίσης να αναφερθεί στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρουάντα, την οποία καταγγέλλουν συχνά οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις.

"Η απουσία αντίδρασης απέναντι στον αποκρουστικό απολογισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρουάντα, το μόνο που έχει κάνει είναι να ενθαρρύνει τους αξιωματούχους αυτής της χώρας στον δρόμο των καταπατήσεων δικαιωμάτων ακόμη και πέρα από τα σύνορά της", δήλωσε ο Λιούις Μούντζε, διευθυντής για την κεντρική Αφρική της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW), σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Η ΜΚΟ κάλεσε τον Άντονι Μπλίνκεν να "δηλώσει επειγόντως (στο Κιγκάλι) ότι θα υπάρξουν συνέπειες στην καταστολή και στις καταπατήσεις δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Ρουάντα και πιο πέρα".

Απηχώντας τα σχόλια του Παρατηρητηρίου η Βικτουάρ Ινγκαμπίρε, στέλεχος της αντιπολίτευσης της Ρουάντα, δήλωσε στο AFP πως ο Μπλίνκεν αναμένεται να "εγείρει το θέμα των δημοσιογράφων και των πολιτικών που έχουν φυλακισθεί" επειδή αντιτέθηκαν στην κυβέρνηση του Πολ Καγκάμε.

"Ο Μπλίνκεν αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνησή μας να ανοίξει έναν πολιτικό χώρο σε όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτική ζωή", υπογραμμίζει η Βικτουάρ Ινγκαμπίρε που πέρασε και η ίδια έξι χρόνια στη φυλακή για "τρομοκρατία".

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να εγείρει επίσης το θέμα του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, του ήρωα του "Ξενοδοχείου Ρουάντα" ο οποίος εκτίει από πέρυσι 25ετή ποινή κάθειρξης και διαθέτει καθεστώς μονίμου κατοίκου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αφρικανική περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιείται μερικές ημέρες μετά την παράλληλη περιοδεία του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, που επισκέφθηκε το Κονγκό, την Ουγκάντα, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία.