Ο Τζόνσον στην εντατική, κρίση ηγεσίας στη Βρετανία

Ο Τζόνσον στην εντατική, κρίση ηγεσίας στη Βρετανία

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον μεταφέρθηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο, το βράδυ της Κυριακής, ήταν φανερό ότι η εξέλιξη της ασθένειάς του δεν ήταν καλή. Παρά δε τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις των συνεργατών του ότι επρόκειτο για έλεγχο ρουτίνας και ότι εξακολουθούσε να ασκεί τα καθήκοντά του κανονικά, αλλά και τη διάψευση ως «fake news» της πληροφορίας ρωσικού πρακτορείου (το απόγευμα της Δευτέρας) ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη διασωληνωμένος, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι – συνεργάτες, αντίπαλοι και πολίτες – είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα. 

Δυστυχώς, οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε και επισήμως, χθες το βράδυ, την επιδείνωση της κατάστασης του Τζόνσον και την αναγκαστική μεταφορά του στην εντατική. Εκεί όπου θα δώσει την πιο σκληρή μάχη με τον κορονοϊό, για να βγει ζωντανός, όπως κάνουν χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο – την οποία, προφανώς, οι πάντες εύχονται να κερδίσουν, μιας και η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η υπόσχεση την οποία έδωσε προς τους Βρετανούς με το διάγγελμά της η βασίλισσα Ελισάβετ, ότι ο πόλεμος θα τελειώσει και «οι καλές ημέρες θα επιστρέψουν», αυτή τη στιγμή η χώρα όχι απλώς καταγράφει καθημερινά βαριές απώλειες, αλλά βιώνει κάτι χειρότερο: Έχει μείνει χωρίς «αρχιστράτηγο» στην πιο δύσκολη στιγμή, καθώς ο «αόρατος αντίπαλος» – ο οποίος αρχικά υποτιμήθηκε… – επιτίθεται πλέον με όλη του την ισχή στις γραμμές άμυνας και τις απειλεί με κατάρρευση. 

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια «κρίση ηγεσίας», όπως σημείωσε το Bloomberg, αποτυπώντας την κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο κορυφής. Μια ματιά δε στους πρωτοσέλιδους τίτλους των εφημερίδων της Δευτέρας, αλλά και στα πρώτα θέματα των ηλεκτρονικών Μέσων μετά την είδηση της εισαγωγής του πρωθυπουργού στην εντατική αποδεικνύει την κατάσταση που διαμορφώνεται και την μεγάλη αγωνία που επικρατεί. Πολύ περισσότερο καθώς, όπως δείχνει και η εμπειρία, η Βρετανία δεν έχει μάθει να πολεμά χωρίς να βρίσκεται στο τιμόνι της ένας ισχυρός ηγέτης (κάτι που αποδείχθηκε και στη διαδικασία του Brexit, όσο πρωθυπουργός ήταν η Τερέζα Μέι).

Στο τιμόνι ο Ντόμινικ Ράαμπ

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, τα ηνία της κυβέρνησης και ολόκληρης της Βρετανίας πέρασαν στα χέρια του ντε φάκτο αναπληρωτή πρωθυπουργού, ως πρώτου τη τάξει υπουργού της κυβέρνησης, του 46χρονου Ντόμινικ Ράαμπ – ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει υποβληθεί στο τεστ για τον κορονοϊό και έχει βγει αρνητικός. Πρόκειται για ένα πρόσωπο έμπιστο του Τζόνσον, που έχει παρόμοιες θέσεις και πορεία μαζί του στο μείζον θέμα του Brexit (διετέλεσε και αρμόδιος υπουργός, προτού παραιτηθεί, μη αποδεχόμενος τη συμφωνία της Μέι με την ΕΕ). Το γεγονός αυτό του έχει προσδώσει σημαντικό κύρος τόσο στα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης όσο και στη βάση των Τόρις.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυτό που θα μετρήσει δεν είναι το παρελθόν του, αλλά το τι θα κάνει από εδώ και στο εξής. Εξάλλου, ο Ράαμπ δεν θα έχει ούτε λεπτό περίοδο χάριτος, καθώς οι αποφάσεις τις οποίες καλείται να λάβει είναι δύσκολες, ζωτικής σημασίας για τη χώρα και δεν χωρούν αναβολή. Κι αυτό την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνιστούν κυριολεκτικά ένα σοκ και θα αναγκάσουν τους πάντες, ακόμη και τους πλέον δύσπιστους, να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών. 

Η πρόκληση αφορά, φυσικά, και τη βρετανική αντιπολίτευση και πρωτίστως τους Εργατικούς, που θα κληθούν να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος ευθύνης από αυτό που θα τους αναλογούσε υπό κανονικές συνθήκες. Το ίδιο και οι εθνικιστές της Σκοτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι είδαν τα όποια σχέδια είχαν καταστρώσει για την επαύριο του Brexit να διαλύονται. 

Όταν δε τελειώσει η κρίση, δεν αποκλείεται τα όσα συμβαίνουν να αποτελέσουν το έναυσμα ώστε η Βρετανία, τόσο σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού όσο και στις τάξεις του λαού, να δει με άλλο μάτι τις πρόσφατες αποφάσεις που έχει λάβει, με τον Τζόνσον σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ανάμεσά τους και αυτή που αφορά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Διαβάστε ακόμα:

Ο βρετανικός Τύπος για τον Μπ. Τζόνσον

Μ. Γκόουβ: Ο Μπ. Τζόνσον δεν βρίσκεται υπό μηχανική υποστήριξη