Ο Τραμπ έγινε «συνέταιρος» με τους Κινέζους με πολλά ερωτηματικά
Συμφωνία Tik Tok - Oracle

Ο Τραμπ έγινε «συνέταιρος» με τους Κινέζους με πολλά ερωτηματικά

Η συμφωνία της εταιρείας λογισμικού Oracle με την ByteDance για την εφαρμογή Tik Tok μπορεί να έλαβε την "ευλογία" του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί εμφανίζονται συνέταιροι με τους Κινέζους.

Η Oracle και ο κολοσσός λιανικής Walmart θα αποκτήσουν το 20% της ιδιοκτησίας της νεας εταιρείας ονόματι Tik Tok Global - έναντι ποσού το οποίο εκτιμάται μεταξύ 50 και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το υπόλοιπο θα ανήκει στους υφιστάμενους μετόχους της ByteDance, οι οποίοι περιλαμβάνουν τόσο Κινέζους όσο και Αμερικανούς επενδυτές (Sequoia Capital, General Atlantic). Όλα αυτά έρχονται παρά την δήλωση του Τραμπ βάση της οποίας η συμφωνία, "δεν θα έχει καμία σχέση με την Κίνα". Πρακτικά, οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της ByteDance θα κατέχουν περίπου το ένα τρίτο της νέας εταιρείας, και ο ιδρυτής της Ζανγκ Γιμινγκ θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της Tik Tok Global.

Πριν την συμφωνία, ο Λευκός Οίκος υποστήριζε ότι η ByteDance και η εφαρμογή της Tik Tok προστάτευαν πλημμελώς τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών, τα οποία όπως τόνιζαν ήταν "ανά πάσα στιγμή" στη διάθεσή της κινεζικής κυβέρνησης. Η ByteDance από την πλευρά της, επέμεινε εδώ και πολύ καιρό ότι τα δεδομένα των Αμερικανών ήταν εξασφαλισμένα και μακριά από τα "μάτια" του Πεκίνου. Με βάση τη συμφωνία, η Oracle θα αναλάβει όλες τις λειτουργίες cloud της TikTok στην αγορά των ΗΠΑ. Εν κατακλείδι όπως αναφέρουν ειδικοί στην ιστοσελίδα Axios, "η απειλή ασφαλείας της Tik Tok ήταν υποθετική, δεν βασιζόταν σε συγκεκριμένες αποδείξεις και δεν είναι σαφές πόσο διαφορετική θα είναι στην πράξη η νέα συμφωνία".

Επιπρόσθετα, υπάρχει διάχυτη αμφιβολία σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ σύμφωνα με τις οποίες, η ByteDance θα δώσει 5 έναντι 5 δισ. δολάρια για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού fund. Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά αλλά και τα κινεζικά μέσα οι ιδιοκτήτες της ByteDance "δεν είχαν ιδέα για τα όσα λέει ο Τραμπ", πράγμα που σημαίνει ότι είτε η μία είτε η άλλη πλευρά ψεύδεται.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η νέα εταιρεία θα προσλάβει τουλάχιστον 25,000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ, όμως υπάρχει το προηγούμενο που λέγεται Foxconn. Το 2018 με τις ευλογίες -ξανά του Τραμπ- η Ταϊβανέζικη εταιρεία τεχνολογίας συμφώνησε να κτίσει το νέο εργοστάσιο της στην πολιτεία του Ουισκόνσιν όπου θα προσλάμβανε μεταξύ άλλων 13,000 υπαλλήλους. Δύο χρόνια μετά όμως το εργοστάσιο δεν έχει καν ξεκινήσει...